Besprekingen
Oef, wat weten we veel
De nieuwe worp van de Engelse auteur en journalist Edward St Aubyn (1960) is een feest voor de liefhebber van discussies op niveau.
Edward St Aubyn is een buitengewoon scherpzinnig en goed geïnformeerd schrijver. Het lezen van zijn nieuwste, Dubbelblind, is geen sinecure, al doet St Aubyn met zijn geestige stijl zijn best om de roman leesbaar te houden.
Toch voelt het met name in het begin soms alsof hij zijn hele voorraad kennis uit het wetenschappelijk tijdschrift Nature over de lezer uitstort. Hij snijdt op hoog, vaak academisch niveau echt van alles aan wat de wetenschappelijke wereld vandaag beroert op de terreinen van ecologie, genetica, psychoanalyse, neuropsychologie.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij voor zijn hoofdpersonen kiest voor uitgesproken, intelligente, welbespraakte individuen, prototypes van gezond verstand en gevoel. Ze zijn eerder dragers, kapstokken van ideeën dan wankelmoedige mensen van vlees en bloed.
Dat kun je best een bezwaar tegen St Aubyns aanpak noemen, de mens is immers niet alleen zo'n helder vat van kennis en beheerste emotie. Maar voor w…Lees verder
Personages op het kantelpunt
In Dubbelblind buigt Edward St Aubyn zich over de grote vragen van onze tijd.
Edward St Aubyn gebruikte zijn eigen leven als grondstof voor De Patrick Melrose-romans, die even virtuoos zijn als doorleefd, even grappig als grimmig. Hoofdpersonage Patrick werd door zijn vader misbruikt en is zijn hele leven bezig om dit te verwerken. Klinkt zwaar, is het niet. De personages in de Melrose-boeken zijn even spitsvondig als Oscar Wilde in zijn hoogdagen. Inmiddels heeft St Aubyn in interviews verklaard dat het beter gaat met hem. Dubbelblind is al zijn tweede boek sinds zijn Melrose-cyclus.
De parelende humor, de feestjes onder de rijken en de fascinatie voor bloedbanden zijn gebleven. Anders dan in eerder werk getuigt Dubbelblind van een diepgaande interesse in ons huidige tijdsgewricht. Achter in dit boek bedankt de vertaalster specialisten op het gebied van de (epi)genetica, microbiologie, filosofie, psychiatrie, medische wetenschap, kwantumtheorie en beeldende kunst. Dat ze die nodig had om de vertaling tot een goed einde te brengen, kan ik me levendig …Lees verder
Geluksgen
Een rijke weldoener, een bioloog en een abt dansen op Kraftwerk. Of hoe Edward St Aubyn een kosmische grap tot literatuur verheft.
Nature of nurture? Zijn we slechts willoze machines die door onze genen worden aangestuurd om hen te reproduceren of ontsnappen we via het mirakel van de vrije wil aan onze biologisch lot? De discussie is al zo oud als het concept discussie maar Hunter Sterling is vastberaden om ze op te lossen. Gezien zijn familienaam is het maar logisch dat hij schatrijk is, maar wat oud geld en de slimme beslissing om zijn hedgefund Midas te verpatsen net voor de val van Lehman Brothers heeft hem evenmin windeieren gelegd.
Dat fortuin wil hij in de wetenschap investeren, of toch in hippe start-ups die hem nog meer patenten zullen opleveren. Speerpunt van zijn collectie bedrijfjes: het Brainwaves-project, een helm die de hersenen van gelukkige mensen scant en die hersengolven hopelijk ook in een ander brein kan opwekken. Mocht dat slagen, dan kan hij de hele wereldbevolking in één klap gelukkig én tot klant maken. Hunter zou er zelf deugd van hebben, want au fond is hi…Lees verder
Briljante geesten zijn net mensen
De nieuwe Edward St Aubyn is een feest voor de liefhebber van discussies op niveau.
Edward St Aubyn (1960) is een buitengewoon scherpzinnig en goed geïnformeerd schrijver, wiens werk herinnert aan dat van die andere intellectuele highbrow onder de Britse schrijvers, Anthony Burgess. De titel van zijn jongste roman Dubbelblind verwijst naar de wetenschappelijke onderzoekspraktijk waarbij noch de proefpersoon noch de onderzoeker weten wie tot de experimentele groep behoren en wie tot de controlegroep. Het lezen van dit boek is geen sinecure, al doet St Aubyn met zijn ironische, geestige stijl zijn uiterste best om deze ideeënroman leesbaar te houden.
Toch voelt het met name in het begin soms alsof hij zijn hele voorraad kennis uit het wetenschappelijk tijdschrift Nature over de lezer uitstort. Hij snijdt op hoog, vaak academisch niveau echt van alles aan wat de wetenschappelijke wereld vandaag beroert op de terreinen van ecologie, genetica, psychoanalyse, neuropsychologie. Geen #MeToo in dit boek, geen Black Lives Matter, dit zijn hogere regionen da…Lees verder