Boek
Nederlands

De lol

Mol Boon gaat op zoek naar lol. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Leesniveau
AVI M3, AVI 1
Titel
De lol
Auteur
Edward van de Vendel
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Andere uitgaven
25 p. : ill.
ISBN
9789027679208 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De mol Sjeel is op haar vriendje Boon uitgekeken. Ze mist de lol. Maar wat is lol eigenlijk? Boon gaat op zoek en ontmoet op zijn speurtocht een worm, een haan en een mug. Zij proberen ieder op hun beurt uit te leggen wat lol is, maar komen er slecht uit. Toch zijn de belevenissen met deze dieren genoeg voor Boon en Sjeel om het weer met elkaar te proberen. Deeltje uit de serie 'ik lees!'*, bestemd voor kinderen die vijf maanden leesonderwijs hebben gehad, AVI-M3. Het verhaal boeit niet; er gebeurt nauwelijks iets en ook het zoeken naar 'lol' is vrij abstract voor de doelgroep. De tekst is uiteraard eenvoudig, met alleen eenlettergrepige woorden en met veel dialoog die regelmatig herhaald wordt (ik ben best lief, wij zijn best lief); de gekleurde illustraties zijn wat stijfjes in deze verder verzorgde uitgave. Vanaf ca. 6 jaar.

De lol

Twee mollen leven samen in een hol. Sjeel hoort bij Boon en Boon hoort bij Sjeel. Maar Sjeel vindt alles een beetje saai geworden en mist de lol. Maar waar is de lol? Boon gaat ernaar op zoek. Dan volgen er hilarische gesprekken met dieren die hij op zijn tocht tegenkomt. Sjeel heeft ze afgeluisterd en ziet de lol er wel van in. Terug in hun hol volgt Boon de ludieke raad van Wesp op en Sjeel is tevreden! Een niet zo makkelijk boek. Sjeel lijkt erover te klagen dat de lol uit hun relatie verdwenen is. Zij gaat er vandoor. Als Boon weer gek doet en met haar speelt, is alles wat haar betreft weer oké. Een hele kunst om dat in zo weinig en eenvoudige woorden te zeggen. Of kinderen het zullen begrijpen, is nog maar de vraag. Grappige tekeningen in een heel eigen stijl fleuren het boek op.

Over Edward van de Vendel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Querijn01

Edward van de Vendel (Leerdam, 1 augustus 1964) is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Edward van de Vendel groeide op in Beesd, een dorpje in de Betuwe. Van de Vendel ging naar school in Culemborg. Daar was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Vervolgens ging hij studeren aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede.

Als kind was Van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. Vooral de boeken van Guus Kuijer, Paul Biegel, Wim Hofman, Els Pelgrom en de jeugdromans van Imme Dros vond hij aantrekkelijk. Zelf is hij van mening dat invloeden van Kuijer, Biegel en Hofman qua stijl in zijn werk terug te vinden zijn.

Hij droomde ervan voetballer of zanger te zijn, maar dit was niet voor hem weggelegd. Toen ging hij, net als zijn vader en moeder, in het onderwijs werken. H…Lees verder op Wikipedia