Boek
Nederlands

Sprookjes van de Lage Landen

Eelke De Jong (samensteller), Peter Vos (illustrator)
Bundel met volksvertellingen die vroeger al door onze voorouders werden verteld in verschillende streken van Nederland en Vlaanderen. Met zwartwitte pentekeningen.
Titel
Sprookjes van de Lage Landen / bijeengebr. en bew. door Eelke de Jong ... [et al.]; met tek. van Peter Vos
Samensteller
Eelke De Jong 1935-1987
Illustrator
Peter Vos 1935-2010
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2004 | Andere uitgaves
165 p. : ill.
ISBN
90-234-1570-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sprookjes, opgetekend uit de mond van vertellers uit het "taalgebied tussen de Dollard en Duinkerken". De tijdloze motieven komen bij alle volken en culturen voor. In de verhalen bleef de directe spreektaal van de vertellers bewaard. De structuur is helder; de verhalen zijn soms absurd, humoristisch, nuchter en soms weinig zachtzinnig. Samenstellers Eelke de Jong (1935-1987) en Hans Sleutelaar (1935) hebben de dialecten in gangbaar Nederlands 'vertaald'. Zij putten uit oude Vlaamse en Nederlandse bundels van eind 1800 tot begin 1900, vaak van anonieme vertellers. De afwisseling van genre bepaalde mede de keuze. De bundel biedt een schat aan verhaaltraditie, die onze voorouders spelenderwijs fundamentele waarden bijbracht, zoals trouw en doorzettingsvermogen. Herdruk (oorspronkelijk uitgegeven in 1972) in het jaar dat De Bezige Bij zestig jaar bestaat. De 97 verhalen van verschillende lengte bleven ongewijzigd, evenals nawoord, bronvermelding en prachtige passende, soms paginagrote, …Lees verder

Over Eelke De Jong

Eelke de Jong (Apeldoorn, 17 juli 1935 – Amersfoort, 1 augustus 1987) was een Nederlandse journalist en schrijver.

Biografie

Eelke de Jong werkte als journalist voor De Telegraaf, Het Vrije Volk en de Haagse Post. Bij de laatste was hij redacteur van 1963 tot 1971. Hij was degene die fotograaf John de Rooy in 1965 tipte dat prinses Beatrix in de weekeinden bezoek kreeg van een voor hen onbekende man. Op 1 mei 1965 verscholen beiden zich in het struikgewas bij Kasteel Drakensteyn. De Rooy schoot daar de eerste persfoto's van Beatrix met Claus van Amsberg, haar toekomstige echtgenoot.

Zijn debuut als schrijver was in 1971 met de bundel Ginds, die een bundeling bevatte van zijn bijdragen in de Haagse Post.

Samen met Hans Sleutelaar verzamelde hij begin jaren zeventig de Sprookjes van de Lage Landen. Deze werden in 1985 uiteindelijk gebundeld in Alle sprookjes van de Lage Landen.

Lees verder op Wikipedia