Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een hersenonderzoeker van middelbare leeftijd vertelt het soms hilarische verhaal van zijn leven dat getekend wordt door zelf veroorzaakte rampspoed.
Onderwerp
Hersenen
Titel
Andrews hersenen
Auteur
E.L. Doctorow
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Andrew's brain
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
171 p.
ISBN
9789023483298 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een Rubiks kubus van vertelkunst

Lezers die van een eenduidig verhaal houden, doen er beter aan E.L. Doctorows roman 'Andrews hersenen' links te laten liggen. Maar wie een flinke portie onzekerheid aankan en niet te beroerd is om creatief mee te denken, treft in dit boek een intrigerende Rubiks kubus van vertelkunst aan.

Hoe ziet die kubus eruit?

In algemene zin: als een relatiedrama dat zich ontpopt tot politieke satire, en dat alles vermengd met filosofische bespiegelingen over het bewustzijn.

Meer specifiek: als een dialoog tussen cognitiewetenschapper Andrew en een naamloze ondervrager wiens identiteit gedurende het hele boek schimmig blijft. Aanvankelijk lijkt hij een psychiater te zijn, en Andrew een patiënt die lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Dat mag niet verbazen, want Andrew heeft nogal wat meegemaakt. Samengevat klinkt zijn levensverhaal zelfs behoorlijk melodramatisch: zijn vrouw en hij kregen een kind, dat kort na de bevalling overleed. Er volgde een scheiding, later trouwde Andrew opnieuw, en deze keer was het de moeder die overleed.

Bang dat hij de baby in zijn eentje niet goed kan verzorgen, staat Andrew op een winteravond voor de deur van zijn eerste vrouw, met de vraag of zij hem kan helpen. Ze neemt de baby uit zijn armen en smijt de deur in zij…Lees verder

Cognitiewetenschapper Andrew steekt een monoloog af tegen zijn psychiater. Hij heeft een negatief zelfbeeld. Waarom hij in therapie is, blijft lang onduidelijk. Zit hij gevangen of vertelt hij vrijwillig zijn persoonlijke waarheden? De tijd blijkt een tombola van gebeurtenissen die zich niets van chronologie aantrekken. Toch gaat het om een glashelder verhaal over een veertiger die de brokstukken van zijn bestaan als een puinhoop beschouwt. Tegelijkertijd is de roman een stil debat tussen neurowetenschappers en filosofen over de vraag of de mens meer is dan een machine. Het sterven van zijn jonge vrouw Briony, op 11 september 2001, is de schok die hem tot een wanhoopsdaad dwingt: het weggeven van zijn baby. Andrew zit klem tussen liefde en schuldgevoel. Deze roman van de bekende Amerikaanse schrijver (1931) stond op de shortlist voor de Man Booker Prize. Vrij kleine druk.

Over E.L. Doctorow

GFDL 1.2 - Foto van/door Slowking4

Edgar Lawrence Doctorow (New York, 6 januari 1931 – aldaar, 21 juli 2015) was een Amerikaanse schrijver. Hij is vooral bekend als schrijver van maatschappijkritische, historische romans. Hij werd bekend met The Book of Daniel in 1971 en met Ragtime (1975, over Evelyn Nesbit). Sinds 2006 bekleedde hij de Glucksman leerstoel van de Amerikaanse letteren van de Universiteit van New York. Zijn persoonlijke documenten worden bewaard door de Fales Library van die universiteit. Zijn werk verschijnt wereldwijd in dertig talen.

Levensloop

Doctorow groeide op in het New Yorkse stadsdeel The Bronx, als zoon van tweedegeneratie-Amerikanen van Russisch-Joodse afkomst. Na de middelbare school te hebben voltooid aan de Bronx High School of Science ging hij studeren aan Kenyon College. Daar studeerde hij met lof af in 1952, waarna hij zijn studie vervolgde aan Columbia University totdat hij opgeroepen werd voor milit…Lees verder op Wikipedia

Suggesties