Boek
Nederlands

Limoen en Pompoen op avontuur

Elisabeth Marain (auteur), Rita Van Bilsen (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Limoen en Pompoen zijn twee marionetten. Op een dag wordt hun baasje door de politie opgepakt. Dan gaan ze hem zoeken. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Poppenkastpoppen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Limoen en Pompoen op avontuur / Elisabeth Marain ; tek. van Rita van Bilsen
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Rita Van Bilsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999 | Andere uitgaves
82 p. : ill.
ISBN
90-276-4317-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De marionetten Limoen en Pompoen gaan op zoek naar hun baas, die door de politie opgepakt is en het land uitgezet zal worden. Ze beleven hachelijke avonturen bij een groep wilde katten, krijgen hulp van een aardige hond en vinden hun baas in een asielzoekerscentrum. Sprookjesachtige en eigentijdse elementen worden gecombineerd in een vlot verhaal vol actie en spanning, dat hier en daar een beetje onwaarschijnlijk overkomt. De fraaie paginagrote zwart-wit illustraties verlevendigen het geheel en zijn qua sfeer bijzonder goed getroffen. Het boek is bestemd voor kinderen van zeven en acht jaar (groep 3 en 4) die de kunst van het lezen al snel en goed te pakken hebben. Het taalgebruik is dan ook wat ingewikkelder en uitdagender dan gebruikelijk en zo doet het boek de naam van de serie waarin het verschijnt zeker recht.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man, wat ze zou verwerken in haar debuutroman Het tranenmeer.

In de biografische roman Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de ro…Lees verder op Wikipedia

Suggesties