Boek
Nederlands

Lo en de beestjes

Elisabeth Marain (auteur), Egbert Koopmans (illustrator)
+1
Lo en de beestjes
×
Lo en de beestjes Lo en de beestjes
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lo wil een nacht bij oma slapen, maar Lo heeft astma; oma maakt het huis schoon. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Allergieën, Astma
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Lo en de beestjes / Elisabeth Marain ; met tek. van Egbert Koopmans
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Egbert Koopmans
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009 | Andere uitgaven
27 p. : ill.
ISBN
9789027679307

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lo gaat een nachtje logeren bij zijn oma Mo. Omdat Lo last van astma heeft, moet er van alles gebeuren. Zo maakt zijn oma het hele huis schoon en neemt Lo een hoestdrank en puffers mee. Als Lo een boek uit oma's boekenkast trekt, krijgt hij toch een hevige hoestbui; er zit veel stof in het boek. Lo's oma stelt voor om samen naar het zwembad te gaan; daar heb je geen last van stof. Weer terug van het zwembad maakt oma Lo's lievelingskostje klaar: bloemkool met worst. Na het eten spelen ze nog een spelletje Vier op een Rij en dan is het tijd om naar bed te gaan. Als Lo net in bed ligt, krijgt hij weer een hoestbui; zo kan hij niet slapen. Oma wikkelt hem in een deken en samen gaan ze buiten op de bank naar de maan kijken. De in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde, naïef realistische illustraties bevinden zich op iedere bladzijde en lopen veelal door over beide pagina's. De tekst in groot lettertype bestaat uit korte zinnen en bevat enkel- en dubbelklanken en leestekens (AVI-E3). Voor…Lees verder

Lo en de beestjes

Lo heeft astma en is allergisch aan stofmijt. Hij gaat bij oma logeren. Oma Mo heeft het hele huis gepoetst, toch krijgt Lo een aanval. Ze besluiten naar het zwembad te gaan omdat daar geen stofmijt is. Ook als hij in het logeerbed ligt, krijgt Lo een aanval. Mo neemt haar kleinzoon even mee naar buiten om samen naar de maan te kijken. Ze denkt erover om naar de bergen te verhuizen, omdat daar geen huismijt is, maar dat wil Mo niet. Huismijt en allergieën zijn een zeer actueel thema. Zwembaden, de buitenlucht en de bergen zijn wel degelijk goed voor astmalijders. De illusie wordt gewekt dat je door goed te poetsen de huismijt kan wegkrijgen. Dat is misleidend. Het verhaal heeft nauwelijks een ontknoping. Oma zal er wel iets op vinden, op die huismijt. Wat dan, vraag je je af. Er valt weinig plezier te beleven aan dit verhaal, alleen kan het bijdragen tot een beter begrip voor astmalijders bij kinderen.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen, reisreportages en theater voor jeugd en volwassenen.

Levensloop

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man, wat ze zou verwerken in haar debuutroman Het tranenmeer.

In de biografische roman Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar, zonder geesteszie…Lees verder op Wikipedia