Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Codenaam Verity

Elizabeth E. Wein (auteur), Esther Ottens (vertaler)
+1
Codenaam Verity
×
Codenaam Verity Codenaam Verity
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Twee jonge vrouwen werken in de Tweede Wereldoorlog als pilote en officier bij een speciale eenheid. Als ze op missie naar Frankrijk moeten, wordt de een gearresteerd en lijkt de ander verongelukt.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Codenaam Verity
Auteur
Elizabeth E. Wein
Vertaler
Esther Ottens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Code name Verity
Uitgever
Houten: Van Goor, 2015 | Andere uitgaves
319 p.
ISBN
9789000347940 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tweede Wereldoorlog, Groot-Brittannië. Maddie en Julie zijn bevriend. Hun werkzaamheden als pilote en officier bij een speciale eenheid brengen hen samen op een missie naar bezet Frankrijk. Alles wat mis kan gaan, gaat mis. De landing mislukt, de een wordt gevangengenomen en door de Gestapo gemarteld, de ander lijkt verongelukt. Het is, na een wat rustig begin, een bijna niet te bevatten verhaal vol misleiding, verraad, collaboratie, verzet en dubbelspel. Maar bovenal vol vriendschap en vertrouwen. Het perspectief is vanuit de gevangene, die een echt karakter krijgt. Maar dat geldt ook voor anderen, zelfs de slechteriken. Er zijn veel verwijzingen naar literaire werken en veel raadselachtige details. Alles blijkt uiteindelijk met elkaar samen te hangen en te leiden tot een dramatische climax. Dit is een rijk verhaal; als lezer blijf je verbijsterd achter. Vlot lopende vertaling. Vanaf ca. 15 jaar, en voor volwassenen.

Codenaam Verity

De schrijfster heeft geprobeerd om zorgvuldig met de historische feiten om te gaan maar het was haar meer te doen om een goed verhaal. Het verhaal gaat over de inzet van de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is onder andere de taak van Maddie Brodatt om soldaten en spionnen te droppen boven bezet Frans grondgebied en terug te vliegen naar de thuisbasis. Wanneer Maddie een vriendin en spionne, Julia Beafort-Stuart, moet afzetten bij het verzet, hapert haar vliegtuig. Ze laat Julia uitspringen, vliegt verder tot haar brandstof op is en probeert een noodlanding te maken in een veld. Madddie wordt door het verzet opgevangen. Ze verbergen haar en stilaan gaat ze meedoen aan verzetsdaden. Zo ontdekt ze dat Julia in handen van de Gestapo gevallen is. Ik vond de ontknoping van het verhaal een verlossing. Ik snapte pas op het einde hoe de puzzelstukjes in elkaar pasten. Het boek is mij niet bevallen. Ik vond alle details in verband met het vliegen en motoren, de lijsten …Lees verder