Begin 20e eeuw schrijft een wereldvreemd Brits meisje uit een arm milieu een succesvolle roman vol glitter en glamour.
Onderwerp
Vrouwen, Schrijverschap
Titel
Angel
Auteur
Elizabeth Taylor 1912-1975
Vertaler
Mieke Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Angel
Uitgever
Elburg: Karmijn Uitgeverij, © 2016
320 p.
ISBN
9789492168085 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pauwen in de kasteeltuin


Elizabeth Taylor - niet de Hollywoodactrice maar de Engelse schrijfster - stierf in 1975 in alle stilte. Het waren vooral collega's die haar prezen. Taylor schreef geen bestsellers en ze hield zich ver van de Londense literaire scène. Ze schreef over ladies en hun dienstmeiden, over huwelijken en huisvrouwen: je zou haar zomaar kunnen wegzetten in de vrouwenboekenhoek. Nochtans zijn haar romans en verhalen slim, grappig, vreemd en licht excentriek. Met Angel (1957), haar zevende roman, verschijnt er eindelijk weer iets van haar in het Nederlands.

Angel is een vijftienjarige kruideniersdochter met de gelaatstrekken van een arend. Ze droomt van een verheven bestaan, gruwt van de fabrieken en arbeiderswoningen die haar omringen. Ze liegt anderen en zichzelf voor en zal dat blijven doen, haar hele leven lang.

Angel schrijft bombastische en oerromantische verhalen over graven en gravinnen die rondstruinen in met bleek maanlicht…Lees verder

Angel leidt als kind een eenzaam leven, boven de winkel van haar moeder, een weduwe. Ze fantaseert veel, met name over belevenissen in het plaatselijke, aristocratische landhuis. Op school verbijstert ze met haar opstellen de docenten. Ze besluit een beroemde schrijfster te worden. Door bluf en vasthoudendheid weet Angel een groot lezerspubliek te bereiken met warrige en melodramatische romans over de aristocratie. Dit in toenemende mate excentrieke leven, van extreme ijdelheid en zelfoverschatting, duurt een leven lang, vanaf circa 1900 tot na de Tweede Wereldoorlog. De Engelse schrijfster (1912-1975) weet een raak en enerverend portret te schetsen van een eenzame, teleurgestelde vrouw. Het zijn momentopnames van haar opkomst, furore en rijkdom, huwelijk en neergang. Hoewel Angel geen gevoel voor humor heeft, weet de auteur haar met mededogen en humor neer te zetten. Het boek is verfilmd (2007) door de Franse regisseur François Ozon.

Over Elizabeth Taylor

Elizabeth Rosemond Taylor (Hampstead (Londen), 27 februari 1932 – Los Angeles, 23 maart 2011), ook wel Liz genoemd, was een Brits-Amerikaans actrice. Zij won in 1960 een Oscar voor haar hoofdrol in Butterfield 8 en in 1966 voor haar hoofdrol in Who's Afraid of Virginia Woolf?. Ze kreeg daarnaast meer dan 35 andere filmprijzen, waaronder een BAFTA Award, een Zilveren Beer en vier Golden Globes.

Biografie

Taylor was het tweede kind van Francis Lenn Taylor (1897-1968) en Sara Viola Warmbrodt (1895-1994). Haar oudste broer was Howard Taylor (1929). Hoewel ze vaak "Liz" genoemd werd, hield ze niet van de bijnaam. Zelf prefereerde ze dat haar voornaam uitgesproken zou worden als Eee-lizabeth (met klemtoon op de eerste lettergreep). Haar middelste naam Rosemond was een eerbetoon aan haar oma van vaderskant, Elizabeth Mary Rosemond.

Taylors ouders kwamen uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was kunsthandelaar, ha…Lees verder op Wikipedia