Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Game of Poems : gedichten van ijs en vuur

Ellen Deckwitz (auteur), Ingmar Heytze (auteur), Thomas Möhlmann (auteur)
Deze drie dichters schrijven al enkele jaren bij elke aflevering van Game of Thrones een gedicht. In Game of Poems worden deze gedichten gebundeld.
Titel
Game of Poems : gedichten van ijs en vuur
Auteur
Ellen Deckwitz Ingmar Heytze 1970- Thomas Möhlmann 1975-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
143 p.
ISBN
9789044638523 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vlag dekt de lading: zowel het lettertype op de cover als de titel 'Game of Poems' wijzen naar de succesreeks 'Game of Thrones' (GoT). Drie Nederlandse dichters hebben, als een team, bij elke aflevering van de zeven seizoenen een passend gedicht, 67 in totaal, geschreven. Joost de Vries verantwoordt en verklaart in het voorwoord het in poëzie omzetten van de reeds door miljoenen kijkers bewonderde maar vaak met afgrijzen becommentarieerde serie. De taal der dichters: een geheel nieuwe manier vinden om de serie van GoT te herbeleven door een stap terug te zetten uit het plot, de psychologie en de begrijpbaarheid van de serie. De dichters kruipen in de huid van de personages, herbeleven de gebeurtenissen, ontleden de psychologie, om de lezer vaak een ander beeld op te hangen van hun held en een andere mogelijke uitkomst uit zijn problemen aan te reiken. De hoofdactoren van GoT krijgen aldus een 'tweede leven'. Oftewel: hoe poëzie zorgt voor een totaal nieuwe GoT. Elk gedicht wordt vo…Lees verder

Een man zonder zwaardje tussen de benen

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Misschien komt het doordat ik lang geen televisie had, ik heb in ieder geval nooit één aflevering van 'Game of Thrones' gezien. Het moet een serie zijn waarin moord en doodslag ongeveer even normaal zijn als ademen; een serie waarvan de 'vermeende vrouwenhaat, nodeloze exploitatie van naakt en bevestiging van seksistische rolmodellen' geregeld onderwerp van fikse discussies waren.

Maar dat lees ik allemaal in een dichtbundel. In 'Game of Poems' van drie fans: de dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann.

Na lezing van het voorwoord vroeg ik me af: 'Is dit ook voor mij bedoeld?' Epische fantasy is niet echt mijn genre. Zo'n verhaal dat zich niet laat navertellen, en dan al die namen, het duizelde me nogal - maar daar schijnen ook verstokte kijkers (miljoenen wereldwijd) last van te hebben: wisten de dichters tijdens het kijken even niet hoe een personage ook weer heette, dan werd die vernoemd naar een bekende Nederlander die er in de …Lees verder

Over Ellen Deckwitz

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Ellen Deckwitz (Deventer, 20 mei 1982) is een Nederlandse dichteres, schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen.

Leven en werk

Deckwitz groeide op in Borne. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ze studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, Poetry International en in De Wereld Draait Door. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de band A…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek