Boek
Nederlands

A is van Bij : een wereldwijd abc-boek

Ellen Heck (auteur), Vincent Oostelbos (vertaler)
+1
A is van Bij : een wereldwijd abc-boek
×
A is van Bij : een wereldwijd abc-boek A is van Bij : een wereldwijd abc-boek

A is van Bij : een wereldwijd abc-boek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een abc-boek over dieren dat anders is dan je verwacht. De A is bijvoorbeeld niet van Aap maar van Bij. Fijn bladerboek voor linguïsten.
Onderwerp
Taal, Dieren
Titel
A is van Bij : een wereldwijd abc-boek / tekst en illustraties Ellen Heck
Auteur
Ellen Heck
Vertaler
Vincent Oostelbos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A is for Bee
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022 | Andere uitgaven
[36] p. : ill.
ISBN
9789045128214 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Taal (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een abc boek over dieren dat anders is dan je zou verwachten. De A is bijvoorbeeld niet van aap, maar van bij. Dan volgen er talen waar het dier bij met een A begint: Anu in het igbo, Ari in het Turks, Aamoo in het Ojibwe en Abelha in het Portugees. In het midden staat steeds een prachtige kunstzinnige kleurenillustratie van het dier. Er worden 71 verschillende talen gebruikt, bijvoorbeeld het Tlingit, een inheemse taal aan de noordwestkust van Noord-Amerika. Maar ook bekendere als Portugees of Italiaans staan erbij. De namen van de talen staan steeds in het Nederlands. Met achterin een uitleg over de transliteratie die gebruikt is (klanken zijn omgezet in het Latijnse schrift zodat wij de woorden kunnen uitspreken). Ook staat er een QR code die verwijst naar een website waar je kunt luisteren hoe deze namen juist worden uitgesproken. Prachtig boek voor iedereen die van taal houdt.

A is van bij

Een ABC-boek dat begint met een bij omdat er nu eenmaal heel wat talen bestaan waarbij een bij met een 'a' begint. Zo heb je Abelha in het Portugees, Aamoo in het Ojibwe en Ari in het Turks. Zo gaat het boek het alfabet verder af met telkens een ander dier en telkens vele talen die beginnen met die welbepaalde letter. Een Olifant bijvoorbeeld sluit het alfabet af omdat olifant in het Mongools 'Zaan' is, en in het Amhaars 'Zehon' en in het Lets 'Zilonis'. Op de laatste pagina wordt uitleg gegeven hoe het boek tot stand is gekomen en welke hindernissen er moesten genomen worden, want een taal kan verschillende dialecten hebben of voor één dier verschillende namen hebben naargelang de soort.Wat een prachtig boek is dit! De prijs van originaliteit zou zeker verdiend zijn, want hoewel er al ongelooflijk veel ABC-boeken bestaan, heb ik eentje als dit nog niet eerder tegen gekomen. Het benadert taal op een heel diverse, maar inclusieve manier. Het maakt duidelijk dat wi…Lees verder