Boek
Nederlands

Nieuwe poëzie uit Rusland. Deel 2, Politieke taal

Ellen Rutten (auteur), Anne Becking (samensteller), Johannes Kapteijn (samensteller)
Taal heeft in Rusland altijd een groot prestige genoten, en dichters bezaten er veel maatschappelijk aanzien. Bekend is de uitspraak van Jevtoesjenko dat de dichter in Rusland meer is dan een dichter, waarmee hij bedoelde dat de dichter in een regime waarin geen vrijheid van meningsuiting bestaat, een belangrijke maatschappelijke rol heeft. Na de val van de Sovjet-Unie is deze verheven visie op de
Titel
Nieuwe poëzie uit Rusland. Deel 2, Politieke taal
Auteur
Ellen Rutten
Samensteller
Anne Becking 1983- Johannes Kapteijn Herbert Ploegman 1983-
Redacteur
Frank Keizer 1987-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leesmagazijn, 2014
135 p.
ISBN
9789491717123 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Ellen Rutten

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door RJB

Ellen Rutten (Nijmegen, 26 november 1975) is een Nederlands slaviste en hoogleraar literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Rutten studeerde Slavische Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze in 2005 onder Joost van Baak cum laude promoveerde op het proefschrift Unattainable Bride Russia. Dit boek, dat handelt over de verschillende “vrouwbeelden” die bestonden en bestaan over “Moedertje Rusland”, werd in 2010 uitgegeven door Northwestern University Press.

Rutten deed vervolgens onderzoek aan de Universiteit van Bergen en aan de Universiteit van Cambridge alvorens in 2012 benoemd te worden tot hoogleraar in Amsterdam.

Haar wetenschappelijk werk is gericht op cultuur, literatuur, kunst en nieuwe media van het post-Sovjettijdperk.

In 2017 publiceerde Rutten bij Yale University Press het boek Sincerity after Communism. Dit is de neerslag van haar studie naar een nieuwe vorm van oprechtheid die zij aa…Lees verder op Wikipedia