Boek
Nederlands

Zwart in Rembrandts tijd

Elmer Kolfin (redacteur), Epco Runia (redacteur), Stephanie Archangel (auteur)
Catalogus bij de tentoonstelling 'Zwart' over zwarte mensen in de schilderkunst van de 17e eeuw, o.a. in werk van Rembrandt.
Titel
Zwart in Rembrandts tijd / redactie Elmer Kolfin, Epco Runia ; tekst Stephanie Archangel, Elmer Kolfin, Mark Ponte, Epco Runia, Marieke De Winkel, David De Witt
Redacteur
Elmer Kolfin Epco Runia
Auteur
Stephanie Archangel Mark Ponte Marieke De Winkel David De Witt
Taal
Nederlands
Uitgever
Zwolle: WBOOKS, © 2020
135 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Amsterdam (Museum Het Rembrandtshuis) van 5 maart tot en met 31 mei 2020
ISBN
9789462583719 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 737.5 (SISO) Beeldende kunst ; Schilderkunst (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het Rembrandthuis te Amsterdam loopt een bijzondere tentoonstelling over de zwarte mens in Rembrandts tijd. Hijzelf heeft ze meerdere malen geschilderd, maar ook andere kunstenaars deden dit in tekeningen, prenten enz. Interessant is de beeldvorming, die in deze begeleidende catalogus aan de orde komt, en die veranderde van waarderend rond 1650 naar minder waarderend en stigmatiserend in de tijd erna. Diverse (kunst)historici vertellen over allerlei sociale aspecten van de 17e-eeuwse samenleving, zoals vrije zwarte Amsterdammers (o.a. Pieter Claasz Bruijn, Lijsbeth Pieters, Christiaan van Africa), de slavernij in de kolonieën en het Europese superioriteitsgevoel. Een lijst van tentoongestelde werken (behalve van Rembrandt o.a. van Lievens, Dou, Becx en Backer), noten en literatuur besluiten deze uitgave in A4-formaat, die rijk in kleur is geïllustreerd en levendig is vormgegeven.

Suggesties