Boek
Nederlands

Chips en zakgeld

Els Ruiters (auteur), Sam Loman (illustrator)
+1
Chips en zakgeld
×
Chips en zakgeld Chips en zakgeld
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Vier vriendinnen beginnen een babysit-centrale. Lisa gaat oppassen op een klein jongetje. Alles gaat goed, totdat de kleine Joshua een vreselijk vieze poepluier blijkt te hebben! Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Babysitten, Vriendschap
Titel
Chips en zakgeld
Auteur
Els Ruiters
Illustrator
Sam Loman 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2008
86 p. : ill.
ISBN
9789021665917

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Els Ruiters debuteerde in 2005 met het jeugdboek De Drakenmeester (Luitingh) en schreef daarna zowel jeugdboeken (8+) als chicklit (15+). Haar bekendste boek is allicht Sint (Roemridder, 2007), een dikke pil vol spanning, sfeer en romantiek.
Op verzoek van uitgeverij Ploegsma zette Ruiters zich aan chicklitserie voor jongere lezers. Ze deed inspiratie op bij haar eigen dochters, die beide op de middelbare school zitten en regelmatig babysitten, en zo rolde het eerste deel in een mum van tijd uit haar pen. Moniek, Nikki, Lisa en Aïsha zijn vier vriendinnen van 14 jaar oud, te jong dus voor een baantje, maar oud genoeg om te babysitten. Daarom beginnen ze met hun eigen babysitcentrale, de 'Babysit Babes', en al snel heeft Lisa haar eerste opdracht. De avond verloopt echter niet helemaal zoals ze had gehoopt. Dat ze de tv niet aankrijgt, is nog haar kleinste probleem.
De grappige avonturen van de vier meisjes zijn erg herkenbaar: ze moeten door de regen naar het adres…Lees verder
De vier vriendinnen Moniek, Nikki, Lisa en Aïsha zetten samen een oppascentrale op: de Babysit Babes. Veel ervaring hebben ze nog niet, maar al doende leren ze steeds beter omgaan met hun klantjes. In dit eerste deel van een toekomstige serie waarin steeds een van de meisjes centraal zal staan, draait alles om Lisa. Zij gaat oppassen op een klein jongetje. Alles gaat goed, totdat de kleine Joshua een vreselijk vieze poepluier blijkt te hebben! Lisa maakt samen met haar vriendinnen van alles mee. En ze wordt verliefd op de mooie Stijn. De boeken bevatten handige oppastips. In het eerste deel zijn dat tien startertips. De personages zijn tamelijk clichématig neergezet; zoals het pubers in veel jongerenboeken betaamt, zijn ze nogal kort door de bocht in hun reacties, zijn conclusies (te) snel getrokken en is uiterlijk van belang. Bij de serie is een speciale website gemaakt: www.babysitbabes.nl. Een hapklare brok voor minder kritische lezeressen vanaf ca. 11 jaar.

Over Els Ruiters

Els Ruiters (Eindhoven, 28 maart 1964) is een Nederlandse auteur van jeugdboeken, chicklit en thrillers. Ruiters werkt parttime als dtp'er / grafisch vormgever.

Bibliografie

Jeugdboeken

 • De bsk-club (Uitgeverij Ploegsma)
 • De bsk-club: Flashback! (Uitgeverij Ploegsma)
 • Het geheim van de vleermuisjager (Uitgeverij Leopold)
 • Babysit Babes 1: Chips en zakgeld (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 2: Om te zoenen (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 3: Slippers en laptops (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 4: Pizza met problemen (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 5: In de wolken (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 6: Verliefd XXL (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 7: Dubbel Succes (Uitgeverij Ploegsma)
 • Babysit Babes 8: Kampvuur en kusjes (Uitgeverij Ploegsma)
 • De onmogelijke opdracht (Uitgeverij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties