Boek
Nederlands

Hansje in 't bessenland

Elsa Beskow (auteur)
+1
Hansje in 't bessenland
×
Hansje in 't bessenland Hansje in 't bessenland

Hansje in 't bessenland

Hansje wil zijn moeder verrassen met een mandje bessen, maar in het bos vindt hij ze niet. Gelukkig krijgt hij hulp van de bosbessenkoning en het rode-bessenmoedertje. Oblong prentenboek met nostalgische, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Hansje in 't bessenland
Auteur
Elsa Beskow
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Puttes äventyr i blabärs skogen.
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2003
36 p. : ill.
ISBN
9062381766 9789062381760

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Klassiek Zweeds prentenboek uit het begin van deze eeuw. Op rijm wordt het verhaal verteld van Hansje die tevergeefs in het bos naar bessen zoekt als verjaarsgeschenk voor zijn moeder. Met hulp van zowel de bosbessenkoning als het rode-bessenmoedertje en hun kinderen lukt het hem zijn mandjes te vullen. Mooie illustraties in zachte kleuren die een ouderwetse, veilige sfeer ademen, tonen een idyllische sprookjeswereld. De prenten zijn omkaderd, met gedecoreerde hoeken, waarbij de tekst in een leeg deel of in een apart kadertje in de prent staat. De rijmende tekst doet, wellicht door de vertaling, houterig, gekunsteld en soms onbegrijpelijk aan. 'Acht muizen verschaffen als rijdier een zit...' of 'dat doet Hansje graag zonder tegen te streven...' is niet echt duidelijk voor kleuters. Vriendelijk nostalgisch prentenboek in oblong formaat dat verzorgd is uitgegeven maar wel duidelijk gedateerd is. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Elsa Beskow

Elsa Beskow (geboren Maartman, Stockholm, 11 februari 1874 - Djursholm, 30 juni 1953) was een Zweeds schrijfster en illustrator van jeugdboeken.

Biografie

Elsa Maartman werd geboren als oudste dochter van zakenman Bernt Maartman (1841-1889) en Augusta Fahlstedt (1850-1915) en groeide op met een broer en vier zussen. Beskow was al heel jong gefascineerd door tekenen en schrijven en volgde kunstonderwijs aan de technische school (Tekniska skolan) te Stockholm. Daarna werkte ze als tekenlerares aan de middelbare school te Djursholm waar ze schooldirecteur en theoloog Natanael Beskow ontmoette, waarmee ze in 1897 trouwde. Ze kregen samen zes zonen.

In 1894 begon Beskow bijdragen te leveren voor Jultomten, een tijdschrift voor kinderen. Ze maakte in totaal 33 prentenboeken en acht sprookjesboeken. De natuur en sprookjesfiguren spelen een heel belangrijke rol in haar prentenboeken. Beskow combineerde vaak werkelijk…Lees verder op Wikipedia