Boek
Spaans
Het levensverhaal van Micae͏̈la Feldman (1902-1992), een in Argentinie͏̈ geboren joodse vrouw die al jong gegrepen werd door het revolutionaire elan van het marxisme en het anarchisme.
Titel
La capitana
Auteur
Elsa Osorio
Taal
Spaans
Uitgever
Madrid: Siruela, 2012
287 p. : ill.
ISBN
9788498416398 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Biografische roman over Mika Feldman de Etchebéhère (1902-1992), die leefde in het grootste deel van de afgelopen eeuw Haar liefde voor sociale rechtvaardigheid en de vrijheid bracht haar van Patagonië naar alle Europese brandhaarden van de felle politieke strijd die de 20e eeuw heeft getekend. Haar ouders waren gevlucht voor de Russische pogroms en hadden een Joodse kolonie gesticht in Patagonië. Mika zocht de krachten van de vernietiging in Europa weer op, om er tegen te strijden. De Argentijnse schrijfster (1952) heeft haar fascinerende leven beschreven op basis van de aantekeningen die Mika zelf maakte tijdens haar veelbewogen leven. Op de voorflap een foto van de strijders van de POUM brigade, van vrije communistische guerrilla's in de Spaanse burgeroorlog, waarvan zij de leidster, de "capitana" uit de titel van het boek zou worden. Het centrale deel van haar levensverhaal: de strijd; de kameraadschap en het verraad. Normale druk.

Over Elsa Osorio

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) is een Argentijns schrijfster, die in haar boeken vaak de moderne Argentijnse geschiedenis gebruikt als thema. Daarnaast is Osorio actief als journaliste, docente en scriptschrijfster voor film en televisie.

Osorio studeerde literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires en werd onderwijzeres in dit vak. Haar literaire debuut, de verhalenbundel Ritos Privados, bracht ze in 1982 uit. Voor dit debuut werd haar de Premio Nacional de Literatura Argentina (Nationale Prijs voor Argentijnse Literatuur, de belangrijkste literatuurprijs van Argentinië) uitgereikt. In 1991 volgde Beatriz Guido: Mentir la verdad (Beatriz Guido: De waarheid liegen, een roman over de Argentijnse schrijfster Beatriz Guido), waarop ze in 1994 Las malas lenguas (Kwade tongen, een verzameling politieke en taalkundige essays) publiceerde.

Internationale bekendheid verwierf Osorio met haar zesde werk: A veinte a…Lees verder op Wikipedia