Boek
Nederlands

Luz : na twintig jaar, licht

Elsa Osorio (auteur)
+1
Luz : na twintig jaar, licht
×
Luz : na twintig jaar, licht Luz : na twintig jaar, licht

Luz : na twintig jaar, licht

Een meisje dat in de Argentijnse 'vuile oorlog' van de jaren zeventig door een collaborerend echtpaar geadopteerd is, ontdekt dat ze de dochter is van een vermoorde politiek activiste.
Titel
Luz : na twintig jaar, licht
Auteur
Elsa Osorio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
A viente años, Luz
Editie
12de dr.
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2010
371 p.
ISBN
9789041413017

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Luz is de dochter van een politiek activiste in Argentinië, die slachtoffer wordt van de zogenaamde Vuile Oorlog, eind jaren '70. Zij wordt door welgestelde ouders, die verbonden zijn aan het militaire regime, opgevoed alsof zij hun echte dochter is. Pas later komt zij erachter dat dit niet het geval is en gaat zij op zoek naar haar echte moeder en haar eigen levensverhaal. Aan de hand hiervan wordt een afschuwelijk beeld geschetst van deze periode van terreur en angst, die zijn weerga niet kent in de Argentijnse geschiedenis. De Spaanse titel 'A veinte años, Luz' is moeilijk te vertalen. Luz betekent in het Spaans ook 'licht' en dus kan de titel op twee manieren worden gelezen. Het boek is zeer boeiend geschreven en doet denken aan 'Sara en Simon' van de Zwitser Erich Hackl (1998), dat een soortgelijk geval in Uruguay beschrijft, of de Argentijnse film 'La historia oficial' uit 1986 van Luis Puenzo. Paperback, zeer kleine druk.

Over Elsa Osorio

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) is een Argentijns schrijfster, die in haar boeken vaak de moderne Argentijnse geschiedenis gebruikt als thema. Daarnaast is Osorio actief als journaliste, docente en scriptschrijfster voor film en televisie.

Osorio studeerde literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires en werd onderwijzeres in dit vak. Haar literaire debuut, de verhalenbundel Ritos Privados, bracht ze in 1982 uit. Voor dit debuut werd haar de Premio Nacional de Literatura Argentina (Nationale Prijs voor Argentijnse Literatuur, de belangrijkste literatuurprijs van Argentinië) uitgereikt. In 1991 volgde Beatriz Guido: Mentir la verdad (Beatriz Guido: De waarheid liegen, een roman over de Argentijnse schrijfster Beatriz Guido), waarop ze in 1994 Las malas lenguas (Kwade tongen, een verzameling politieke en taalkundige essays) publiceerde.

Internationale bekendheid verwierf Osorio met haar zesde werk: A veinte a…Lees verder op Wikipedia