Het levensverhaal van Micae͏̈la Feldman (1902-1992), een in Argentinie͏̈ geboren joodse vrouw die al jong gegrepen werd door het revolutionaire elan van het marxisme en het anarchisme.
Titel
Mika
Auteur
Elsa Osorio
Vertaler
Marga Greuter Margriet Muris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La capitana
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2012
309 p. : ill.
ISBN
9789041420329 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mika is de roepnaam van Micaëla Feldman (1902-1992), een in Argentinië geboren joodse vrouw die al jong gegrepen werd door het revolutionaire elan van het marxisme en het anarchisme. Na haar huwelijk met Hippolyte Etchebéhère begon ze een actievere rol te spelen in protestbewegingen, en in de jaren '30 was ze in Parijs en vooral Berlijn getuige van de opkomst van het fascisme. Waar deze biografische roman zich echter op concentreert, is haar rol in de Spaanse Burgeroorlog, toen ze de enige vrouw was die een colonne aanvoerde in de (verloren) strijd tegen de fascistische troepen van Franco. Dankzij gesprekken met Mika's vrienden, veel historische research en Mika's eigen aantekeningen en memoires heeft de schrijfster een beeld kunnen schetsen van een dynamische en gevoelige vrouw die leefde tijdens een brandpunt van de geschiedenis en daarbij steeds haar eigen weg vond. Zeer goed geschreven, met een hoofdpersonage dat prachtig tot leven komt; het springen van het enige historische tijd…Lees verder

Over Elsa Osorio

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) is een Argentijns schrijfster, die in haar boeken vaak de moderne Argentijnse geschiedenis gebruikt als thema. Daarnaast is Osorio actief als journaliste, docente en scriptschrijfster voor film en televisie.

Osorio studeerde literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires en werd onderwijzeres in dit vak. Haar literaire debuut, de verhalenbundel Ritos Privados, bracht ze in 1982 uit. Voor dit debuut werd haar de Premio Nacional de Literatura Argentina (Nationale Prijs voor Argentijnse Literatuur, de belangrijkste literatuurprijs van Argentinië) uitgereikt. In 1991 volgde Beatriz Guido: Mentir la verdad (Beatriz Guido: De waarheid liegen, een roman over de Argentijnse schrijfster Beatriz Guido), waarop ze in 1994 Las malas lenguas (Kwade tongen, een verzameling politieke en taalkundige essays) publiceerde.

Internationale bekendheid verwierf Osorio met haar zesde werk: A veinte a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties