Verhalen over de gevolgen van de militaire dictatuur in Argentinie͏̈.
Onderwerp
Argentinië
Titel
Uitweg
Auteur
Elsa Osorio
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Callejón con salida
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2010
156 p.
ISBN
9789041414922 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Argentijnse schrijfster Elsa Osorio (1952) verwierf internationale bekendheid met haar roman 'Luz'. Daarin sneed ze een gevoelig onderwerp aan: de 'adoptie' van kinderen van linkse tegenstanders van de militaire dictatuur. Haar tweede roman, 'Ana', is gecentreerd rond de tango en is meer fantastisch van aard. In deze verhalenbundel - de eerste van Osorio - staan de effecten van de militaire dictatuur centraal, al ontbreekt in enkele verhalen het fantastische niet. De verhalen vormen een brede verbeelding van een Argentijns trauma waarvan de wonden nog altijd niet zijn geheeld, en van de verwerking van dit trauma. Het persoonlijke staat daarbij altijd centraal. Een deel van de verhalen speelt zich af tijdens de militaire dictatuur zelf, een ander deel een jaar of twintig later. De springerige stijl is niet altijd even effectief, met name in de verhalen waarin de schrijfster te veel personages in te korte tijd introduceert. In deze Nederlandse uitgave staat merkwaardig genoeg nergens…Lees verder

Over Elsa Osorio

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) is een Argentijns schrijfster, die in haar boeken vaak de moderne Argentijnse geschiedenis gebruikt als thema. Daarnaast is Osorio actief als journaliste, docente en scriptschrijfster voor film en televisie.

Osorio studeerde literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires en werd onderwijzeres in dit vak. Haar literaire debuut, de verhalenbundel Ritos Privados, bracht ze in 1982 uit. Voor dit debuut werd haar de Premio Nacional de Literatura Argentina (Nationale Prijs voor Argentijnse Literatuur, de belangrijkste literatuurprijs van Argentinië) uitgereikt. In 1991 volgde Beatriz Guido: Mentir la verdad (Beatriz Guido: De waarheid liegen, een roman over de Argentijnse schrijfster Beatriz Guido), waarop ze in 1994 Las malas lenguas (Kwade tongen, een verzameling politieke en taalkundige essays) publiceerde.

Internationale bekendheid verwierf Osorio met haar zesde werk: A veinte a…Lees verder op Wikipedia