Boek
Nederlands

Het grote boek van Kleine Beer

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bundeling van de vijf klassieke prentenboeken over Kleine Beer voor kinderen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Beren, Dieren
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Het grote boek van Kleine Beer
Auteur
Else Holmelund Minarik 1920-2012
Illustrator
Maurice Sendak 1928-2012
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2004 | Andere uitgaven
254 p. : ill.
ISBN
9021616718 9789021616711

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vijf klassieke prentenboeken met kortere verhalen over 'Kleine Beer' (uit de jaren '50 en '60) zijn hier in één dikke bundel bijeengebracht. De jonge beer leert de wereld om zich heen kennen in gezelschap van zijn vrienden Kip, Poes, Uil en het mensenkind Emmie. Dit tegen de veilige achtergrond van altijd bereikbare, knuffelende (groot)ouders. De dieren kleden zich, praten, denken en voelen als mensen, hetgeen de identificatiemogelijkheden verhoogt. De zachtgetinte tekeningen zijn geplaatst in kaders. Fijnere arceringen ondersteunen de herkenbaarheid en sfeer. De betrokkenheid van de 'lezer' wordt tevens verhoogd door het vaak gehanteerde kikvorssperspectief. De tekeningen worden vergezeld door enkele regels tekst. De schrijfstijl is gemoedelijk. Het herhaalaspect, aantrekkelijk voor jonge kinderen, krijgt de nodige aandacht. De bundel ademt een sfeer van vroeger tijden zonder oubollig te zijn. Het oranje-bruine textielen omslag bevat een geïllustreerde sticker ter verfraaiing. Geb…Lees verder

Over Else Holmelund Minarik

Else Holmelund Minarik (Denemarken, 13 september 1920 – Sunset Beach, 12 juli 2012) was een Deens-Amerikaanse schrijver van kinderboeken.

Biografie

Als vierjarig meisje emigreerde Holmelund naar de Verenigde Staten. Eerst was zij reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York), vervolgens lerares en daarna werd ze schrijfster. Vooral de Kleine Beer-serie, die zij maakte met illustrator Maurice Sendak, werd internationaal een groot succes. In het Nederlands taalgebied werden de boekjes door Uitgeverij Ploegsma uitgegeven. Haar Amerikaanse uitgeverij was HarperCollins Publishers.

Bibliografie

  • Kleine Beer, vertaling:Heleen Kernkamp-Biegel
  • Papa Beer komt thuis
  • Een kusje voor Kleine Beer
  • Kleine Beer bij Opa en Oma
  • Kleine Beer en zijn vrienden