Boek
Nederlands

Kleine Beer gaat op bezoek

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator), Jesse Goossens (vertaler)
Wat is heerlijker voor Kleine Beer dan een hele dag bij opa en oma te zijn waar hij lekker verwend wordt? Om voor te lezen vanaf ca 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Titel
Kleine Beer gaat op bezoek
Auteur
Else Holmelund Minarik 1920-2012
Illustrator
Maurice Sendak 1928-2012
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Little bear's visit
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2017 | Andere uitgaven
64 p. : ill.
ISBN
9789047709084 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Grootouders (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit Kleine Beer-boek verscheen voor het eerst in Nederland als blokboekje, een populaire serie in de jaren vijftig en zestig, onder de titel 'Kleine Beer bij Opa en Oma' (1967) en werd opgenomen in de verzamelbundel 'Het grote boek van Kleine Beer' (1999). Het vertelt hoe Kleine Beer een dagje doorbrengt bij zijn grootouders. Twee verhalen die zij vertellen zijn als aparte hoofdstukjes opgenomen. De eenvoudige, rustig vertelde tekst leest fijn voor en is ook heel geschikt voor iets gevorderde beginnende lezers. De tekeningen in fijne penlijntjes en zachte steunkleuren geven de uitgave een nostalgische sfeer. Ook de verandering van Opa en Oma (1967) in Grootvader en Grootmoeder in deze nieuwe vertaling draagt hiertoe bij. Dit is de charme van het boekje: hoewel het een warme sfeer van vroeger ademt, is het van alle tijden, een echte klassieker. Er werden nog vier avonturen van Kleine Beer opnieuw vertaald*, met de oorspronkelijke tekeningen van de illustrator die beroemd werd met ‘Max …Lees verder

Kleine Beer bij opa en oma

Kleine Beer blijft een klassieker onder de voorleesboeken. In dit boek mag Kleine Beer een hele dag doorbrengen bij oma en opa. Hij geniet van het lekkere eten, de kleine spulletjes in oma's huis, de verhaaltjes, het knuffelen en vooral van het spelen met opa. Want die wordt nooit moe, zegt hij. Maar wie slaapt daar in zijn stoel onder een boom? Oma kan zo leuk vertellen over toen mama nog klein was en voor een kabouterverhaaltje moet hij bij opa zijn. De dag is veel te vlug om en moe is hij nog lang niet, zegt Kleine Beer. Maar als mama en papa hem komen ophalen, slaapt hij als een roos. Eenvoudig en zo herkenbaar. De illustraties van Maurice Sendak blijven meesterwerken. De taal zou wel aangepast mogen worden: Kleine Beer spreekt zijn oma en opa met 'u' aan; dat mag gerust 'je' worden.


Over Else Holmelund Minarik

Else Holmelund Minarik (Denemarken, 13 september 1920 – Sunset Beach, 12 juli 2012) was een Deens-Amerikaanse schrijver van kinderboeken.

Biografie

Als vierjarig meisje emigreerde Holmelund naar de Verenigde Staten. Eerst was zij reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York), vervolgens lerares en daarna werd ze schrijfster. Vooral de Kleine Beer-serie, die zij maakte met illustrator Maurice Sendak, werd internationaal een groot succes. In het Nederlands taalgebied werden de boekjes door Uitgeverij Ploegsma uitgegeven. Haar Amerikaanse uitgeverij was HarperCollins Publishers.

Bibliografie

  • Kleine Beer, vertaling:Heleen Kernkamp-Biegel
  • Papa Beer komt thuis
  • Een kusje voor Kleine Beer
  • Kleine Beer bij Opa en Oma
  • Kleine Beer en zijn vrienden