Boek
Nederlands

Papa Beer komt thuis

Else Holmelund Minarik (auteur), Maurice Sendak (illustrator), Jesse Goossens (vertaler)
Belevenissen van Kleine Beer rond de thuiskomst van zijn vader, die ver weg op zee was. Vanaf ca. 7 jaar, voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Papa
Titel
Papa Beer komt thuis
Auteur
Else Holmelund Minarik 1920-2012
Illustrator
Maurice Sendak 1928-2012
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Father bear comes home
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2017 | Andere uitgaven
62 p. : ill.
ISBN
9789047709060 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Familie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boekje vier verhalen met Kleine Beer in de hoofdrol: 'Kleine Beer en uil', 'Papa Beer komt thuis', 'Kleine Beer heeft de hik' en 'Kleine Beer en de zeemeermin'. De voorplat, tekeningen en bladversiering ademen een nostalgische sfeer. De gedetailleerd uitgewerkte zwart-wittekeningen zijn hier en daar ingekleurd met zachte blauw- en bruintinten. De grote beren hebben kleding aan uit grootmoeders tijd. De onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld en fantasie van kinderen, met een grappige uitleg van het woord 'misschien'. De dieren praten als mensen. Grote letter met schreef, ruime interlinie, veel leestekens. Ook andere delen* over Kleine Beer werden opnieuw vertaald, met de oorspronkelijke tekeningen van de illustrator die beroemd werd met ‘Max en de Maximonsters’. En hoewel de verhalen oorspronkelijk in 1959 verschenen, zijn ze tijdloos en sluiten in deze nieuwe vertaling prima aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Maar ook nog leuk voor kinderen die net zel…Lees verder

Papa Beer komt thuis

Deze klassieker uit 1959 heeft nog niets aan gezelligheid ingeboet. Kleine Beer heeft al generaties kinderen geboeid. De illustraties van Maurice Sendak zijn legendarisch, ze stralen warmte uit. Het verhaal in dit boek gaat als volgt: De papa van Kleine Beer is al lang weg, hij vist op zee. Nu komt hij bijna thuis. Kleine Beer heeft bij zijn vriendjes straffe verhalen opgehangen over wat zijn papa allemaal gevist zou kunnen hebben. Hij is er stellig van overtuigd dat papa deze keer een zeemeermin zal meebrengen. Zijn vrienden willen dat ook wel zien en dan: Papa Beer kijkt Kleine Beer aan. 'Is er geen zeemeermin?' vraagt Kleine Beer. Zelfs geen kleintje?' 'Nee', zegt Papa Beer, 'er is zelfs geen kleine zeemeermin.' 'Lieve help!' zegt Kip. 'Hoe bestaat het!' zegt Eend. 'Nee toch!' zegt Poes. En alle drie kijken ze naar Kleine Beer. 'Ik zei toch: misschien', zegt Kleine Beer. 'Ik heb gezegd: misschien ...' En toch blijft Kleine Beer hopen ooit een zeemeermin te zullen zien. In de ver…Lees verder

Over Else Holmelund Minarik

Else Holmelund Minarik (Denemarken, 13 september 1920 – Sunset Beach, 12 juli 2012) was een Deens-Amerikaanse schrijver van kinderboeken.

Biografie

Als vierjarig meisje emigreerde Holmelund naar de Verenigde Staten. Eerst was zij reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York), vervolgens lerares en daarna werd ze schrijfster. Vooral de Kleine Beer-serie, die zij maakte met illustrator Maurice Sendak, werd internationaal een groot succes. In het Nederlands taalgebied werden de boekjes door Uitgeverij Ploegsma uitgegeven. Haar Amerikaanse uitgeverij was HarperCollins Publishers.

Bibliografie

  • Kleine Beer, vertaling:Heleen Kernkamp-Biegel
  • Papa Beer komt thuis
  • Een kusje voor Kleine Beer
  • Kleine Beer bij Opa en Oma
  • Kleine Beer en zijn vrienden