Boek
Spaans

A corazón abierto

Elvira Lindo (auteur)

A corazón abierto

In de reeks:
Genre:
Een excentrieke, rusteloze en tirannieke vader die alle aandacht voor zichzelf opeiste heeft veel invloed gehad op het leven van zijn dochter en zij doet een poging hem te begrijpen en in het verlengde daarvan ook zichzelf.
Onderwerp
Ouders
Titel
A corazón abierto
Auteur
Elvira Lindo
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Seix Barral, 2020
382 p.
ISBN
9788432236365 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het autobiografisch schrijven bloeit in Spanje, niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief. Hadden schrijvers vroeger nogal eens de neiging om om de hete brei heen te draaien, nu gaan ze veel meer de confrontatie aan met de pijnpunten van het verleden. Deze autobiografische roman van de bekende schrijfster Elvira Lindo (waarin het moeilijk is om fictieve elementen te ontdekken) is daar een sprekend voorbeeld van. De vaderfiguur staat centraal. Het gaat om een excentrieke, rusteloze, tirannieke man die alle aandacht voor zichzelf opeiste. Hij heeft Lindo’s jeugd en, meer in het algemeen, haar persoon in hoge mate bepaald, al mag de invloed van haar kwetsbare, zieke en jong overleden moeder niet worden onderschat. Lindo heeft veel geleden, zoveel maakt zij wel duidelijk. Toch is dit boek niet zozeer een afrekening met haar vader als wel een poging om hem te begrijpen en, in het verlengde daarvan, zichzelf te begrijpen, met name ook in de periode waarin ze als adolescent een eigen ple…Lees verder

Over Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido (Cádiz, 23 januari 1962) is een Spaans journaliste, schrijfster en actrice.

Leven en werk

Lindo verhuisde in 1984 naar Madrid en studeerde er communicatiewetenschappen aan de Complutense-universiteit. Daarna werkte ze als journaliste voor de Spaanse nationale radio en diverse tijdschriften.

Vanaf 1994 manifesteerde Lindo zich ook als schrijfster. Ze werd het meest bekend door haar reeks jeugdromans over de Madrileense jongen Manolito Gafotas, de zoon van een vrachtwagenchauffeur, levend in een arbeiderswijk. De boeken zijn geschreven in de ik-vorm, met veel humor, maar ook met scherpe sociale kritiek. De Manolito-boeken werden verfilmd, waarbij Lindo zelf de scenario's schreef, alsook bewerkt tot een succesvolle Spaanse televisieserie.

Lindo schreef verder diverse romans en verhalen voor volwassenen, waaronder het ook in het Nederlands vertaalde Onverwachte wending (2002) en Een w…Lees verder op Wikipedia