Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een woord van jou

Elvira Lindo (auteur)
+1
Een woord van jou
×
Een woord van jou Een woord van jou

Een woord van jou

Een straatveegster in Madrid voelt zich vanwege haar hoge vooropleiding niet op haar plaats.
Onderwerp
Vrouwen ; Spanje
Titel
Een woord van jou
Auteur
Elvira Lindo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Una palabra tuya
Uitgever
Amsterdam: Sirene, 2006
224 p.
ISBN
90-5831-381-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rosario is een vrouw van vooraan in de dertig, die haar leven niet echt in de hand heeft en de grootste moeite heeft om met zichzelf in het reine te komen. Lucide overwegingen gaan hand in hand met besluiteloosheid en verregaande inschikkelijkheid. Zo zit ze enerzijds geprangd tussen wat ze is en wat ze had kunnen zijn, en weet ze zich 'verstrikt geraakt in iets wat ze niet wilde'. Anderzijds gaat ze gedwee een heel eind op weg met haar kompaan Milagros, een rudimentaire vrouwskerel die onontkoombaar om haar heen blijft hangen sinds ze elkaar leerden kennen op de lagere school. Rosario voelt zich door haar gesteund, maar wordt tegelijkertijd in een richting geduwd die niet de hare is. Daardoor blijft de relatie met Milagros er een van aantrekken en afstoten, waarbij Rosario de nodige sterkte mist om haar eigen project door te zetten -- voor zover ze er een heeft: want centraal bij haar staat, behalve het eenzaamheidsgevoel, de fundamentele twijfel aan zichzelf en de onmacht die daarui…Lees verder
Rosario is straatveegster in Madrid, maar ze heeft een relatief hoge opleiding en voelt zich niet op haar plaats. Ze verkeert onder de drukkende invloed van de dikke, zonderlinge Milagros, die ze al kent van de langere school. Milagros leeft zorgeloos van dag tot dag, en slaagt erin daarmee steeds weg te komen. Rosario ergert zich aan haar, maar kan niet de vinger leggen op de oorzaak. Een dramatisch voorval brengt licht in de relatie van deze twee 'tot elkaar veroordeelde' vrouwen, en ook in de relatie van Rosario met collega Morsa - maar het meest in haar relatie tot zichzelf. Na het indrukwekkende debuut van de Spaanse schrijfster (1962), 'Een onverwachte wending', is dit boek wel even doorbijten. Door de innerlijke monoloog, de naar binnen gerichtheid, is het veel moeilijker te lezen; het onderwerp zal minder lezers aanspreken. Maar het boek is met onmiskenbaar talent geschreven: genomineerd voor de Premio de Novela 2005 (de Spaanse prijs voor de beste roman). Volle bladspiegel.

Over Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido (Cádiz, 23 januari 1962) is een Spaans journaliste, schrijfster en actrice.

Leven en werk

Lindo verhuisde in 1984 naar Madrid en studeerde er communicatiewetenschappen aan de Complutense-universiteit. Daarna werkte ze als journaliste voor de Spaanse nationale radio en diverse tijdschriften.

Vanaf 1994 manifesteerde Lindo zich ook als schrijfster. Ze werd het meest bekend door haar reeks jeugdromans over de Madrileense jongen Manolito Gafotas, de zoon van een vrachtwagenchauffeur, levend in een arbeiderswijk. De boeken zijn geschreven in de ik-vorm, met veel humor, maar ook met scherpe sociale kritiek. De Manolito-boeken werden verfilmd, waarbij Lindo zelf de scenario's schreef, alsook bewerkt tot een succesvolle Spaanse televisieserie.

Lindo schreef verder diverse romans en verhalen voor volwassenen, waaronder het ook in het Nederlands vertaalde Onverwachte wending (2002) en Een w…Lees verder op Wikipedia