Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Manolito

Elvira Lindo (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
Manolito, bijgenaamd Brillenkas, weet zich met veel stoere praat en humor staande te houden als er tegenslagen zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Familie
Titel
Manolito / Elvira Lindo ; met tek. van Anne Westerduin
Auteur
Elvira Lindo
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Manolito Gafotas
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999
127 p. : ill.
ISBN
90-6565-900-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een volkswijk van Madrid woont Manolito, met zijn ouders, opa en jongere broertje. Zijn bijnaam op school is Brillenkas. Deze tienjarige wijsneus kletst de hele dag iedereen de oren van het hoofd. De dagelijkse gebeurtenissen op school, thuis en op straat vertelt hij op een wat onderkoelde en bijzonder geestige manier en tovert ze om tot ware heldenverhalen. Er komen hilarische gedeelten in voor, leuke woordspelingen en dat alles in een sneltreinvaart verteld. Manolito is eigenlijk niet zo stoer, maar hij slaat zich met veel verve door de moeilijkheden heen, gesteund door z'n opa, die hij een wereldopa vindt. Vooral door de humor is het een aantrekkelijk boek, meer voor jongens dan voor meisjes vanaf tien jaar. Het Nederlands is vlot te lezen, maar het is wel duidelijk een vertaald boek. De zwart-wittekeningen zijn net zo geestig als de tekst. Kleurig omslag.

Over Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido (Cádiz, 23 januari 1962) is een Spaans journaliste, schrijfster en actrice.

Leven en werk

Lindo verhuisde in 1984 naar Madrid en studeerde er communicatiewetenschappen aan de Complutense-universiteit. Daarna werkte ze als journaliste voor de Spaanse nationale radio en diverse tijdschriften.

Vanaf 1994 manifesteerde Lindo zich ook als schrijfster. Ze werd het meest bekend door haar reeks jeugdromans over de Madrileense jongen Manolito Gafotas, de zoon van een vrachtwagenchauffeur, levend in een arbeiderswijk. De boeken zijn geschreven in de ik-vorm, met veel humor, maar ook met scherpe sociale kritiek. De Manolito-boeken werden verfilmd, waarbij Lindo zelf de scenario's schreef, alsook bewerkt tot een succesvolle Spaanse televisieserie.

Lindo schreef verder diverse romans en verhalen voor volwassenen, waaronder het ook in het Nederlands vertaalde Onverwachte wending (2002) en Een w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties