De tijden

De tijden
Besprekingen
Vadertje Tijd, de genadeloze grijsaard -Boek van de week
In zijn kenmerkend bedaarde, maar af en toe ongenadig scherpe verteltoon waadt Elvis Peeters door het leven van drie generaties. In De tijden blaast de geschiedenis een deuntje mee en verliezen de personages hun grip op de tijd.
Steeds uitdrukkelijker profileert Elvis Peeters - rocker, performer, dichter, theaterauteur, kinderboekenschrijver en romancier - zich als een duo. "Elke paragraaf en elk hoofdstuk gaat door vier handen en door twee hoofden", vertelde Peeters (pseudoniem van Jos Verlooy) ooit in deze krant over hun werkwijze. Tegenwoordig staat medeauteur en echtgenote Nicole van Bael ook mee op het schutblad van de romans en treedt ze vaker in de openbaarheid. Verlooy & Van Bael, wordt dat hun nieuwe roepnaam?
Suggestief proza dat stelselmatig een open zenuw raakt of ons een wat grimmige spiegel voorhoudt: het handelsmerk van Peeters en co. Het mondde uit in een stilaan indrukwekkende reeks boeken, vanaf het verhalendebuut Het uur van de aap (1992), met spraakmakende romans als De ontelbaren (2005), Wij (2009), Dinsdag (2012), Jacht (2015) of Brood (2018), waarvan sommige prestigieuze nominaties en hoge verkoopcijfers verzamelden. Met De ommelanden (2019), met zijn redeloze spanning tus…Lees verder
Meer ambitie dan vertelkracht
Elvis Peeters' intergenerationele familieroman De tijden is groots opgezet, maar klein uitgevallen.
Bijna een hele eeuw Belgische geschiedenis in grofweg tweehonderd bladzijden. De drie generaties overspannende nieuwe roman van schrijversduo Elvis Peeters en Nicole Van Bael heeft geen last van een gebrek aan ambitie, wel van een gebrek aan vertelkracht om die ambitie ook waar te maken.
Het nieuwe verhaal van de auteurs van romans als De ontelbaren (2005), Wij (2009) en Dinsdag (2012) vangt nochtans veelbelovend aan met een luik over de in 1929 geboren dienstweigeraar Emiel, boer tegen wil en dank, en liefhebber van jazz. Zijn idioom is er eentje dat de auteurs beheersen, zijn uit bierdraf, reuzel en broodpapier opgetrokken wereld voelt meteen vertrouwd aan. Ook de licht melancholische toon die lijkt te horen bij een leven dat eerder ondergaan dan geleefd wordt, vloeit vlot uit hun pen.
Het proza loopt iets stroever wanneer in het tweede en derde luik van dit familieverhaal respectievelijk dochter Hannelore en kleinzoon Matteo een stem kr…Lees verder
Gemakzuchtige geschiedenislesjes
Maar liefst zeventig jaar Belgische geschiedenis komt langs in 'De tijden'. Emiel neemt in de jaren 50 de boerderij van zijn vader over en moet grote landbouwhervormingen het hoofd bieden. Zijn dochter Hannelore demonstreert tegen kruisraketten en probeert na haar punkjaren een bestaan op te bouwen. Haar zoon Matteo ziet de aarde knarsen onder de overproductie en de klimaatcrisis, en reist naar Polen om met een stel Europese verlichtingsidealisten in een oerbos te leven. Alle drie krijgen ze hun eigen deel en hun eigen stem in dit boek. De familieband verbindt hen, maar ze hebben ook iets verbetens, ze stellen zich teweer tegen hun tijd. Daar krijgen ze de rekening voor gepresenteerd.
Het eerste deel, over boer Emiel, is het langste en ook het meest geslaagde. Het schrijversduo Elvis Peeters heeft stevig grip op zijn decor, een klein boerenbedrijf in de jaren 50 en 60. Ze laten knap zien hoe groot de zwaartekracht van een boerenfamilie indertijd was: het werk v…Lees verder