Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Twee stenen

Elvis Peeters (auteur), Nicole Van Bael (medewerker), Frow Steeman (illustrator)
Een jongen en zijn zus hebben allebei een eeuwenoude steen. Die stenen hebben een hoop meegemaakt. De jongen vertelt zijn zus alles over zijn eigen steen, maar wil niet luisteren naar haar verhaal. Dat haar steen heel anders is, dat weet hij wel.
Titel
Twee stenen
Auteur
Elvis Peeters
Medewerker
Nicole Van Bael
Illustrator
Frow Steeman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
[32] p. : ill.
ISBN
9789058387622 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een naamloze broer (ik-figuur) en zus hebben allebei een steen in hun hand. De jongen vertelt zijn fantasie over de geschiedenis van de steen. Zijn zusje wil ook steeds háár verhaal vertellen, maar de jongen laat haar niet uitspreken. In de verbeelding van de jongen is zijn steen ooit ontstaan na een aardbeving, lag toen als een rots in de rivier en werd door mammoeten glad geschuurd. De mensen zagen er een verwijzing naar de zon in, hakten er treden in en maakten er later een piramide van. Die stukken daarvan werden verscheept naar een ander land, er werd een beeld van gemaakt (waarbij een silhouet van het beroemde beeld 'De denker' van Rodin wordt getoond) en uit het afval van het beeld vindt uiteindelijk een man – de vader van de jongen – een stuk steen en brengt het mee naar huis. Het meisje krijgt geen kans om haar versie te vertellen. De fantasie van de jongen geeft weer hoe stenen in de loop der tijden gebruikt kunnen worden en veranderen. De dominantie van de jongen is mogelij…Lees verder

Twee stenen

Een broer en een zus hebben elk een steen. Allebei hebben ze die steen gekregen van hun vader, maar de twee stenen zijn helemaal anders. De steen van de jongen is honderdduizenden jaar oud, de steen van de zus is ook oud, maar anders. De jongen vertelt heel de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van zijn steen. De zus wil ook over haar steen vertellen maar haar broer geeft haar daartoe geen enkele kans. Zo komen we de geschiedenis van de steen van de jongen te weten, maar niet die van de steen van het meisje. Door het verhaal van de jongen te lezen krijg je echter zeer veel inspiratie om zelf het verhaal van de steen van het meisje te bedenken. De jongen is vooral aan het woord maar door het gebruik van verschillende kleuren in de tekst wordt duidelijk aangegeven wanneer en hoe het meisje probeert om ook het verhaal over haar steen te vertellen.
De tekst is eenvoudig maar heel poëtisch en rijk. Met weinig woorden en korte zinnen wordt een heel boeiend en waardevol verhaal verte…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties