Boek
Nederlands

Plasje doen!

Émile Jadoul (auteur), Siska Goeminne (vertaler)
+1
Plasje doen!
×
Plasje doen! Plasje doen!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kleine pinguïn Leon maakt ’s nachts een paar keer zijn mama en papa wakker omdat hij moet plassen. Iedere ochtend zijn papa en mama heel erg moe. Dan vertelt mama hoe grote pinguïns dat doen. Prentenboek met humoristische, sober gekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Plasje doen!
Auteur
Émile Jadoul
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Gros pipi
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789058389244 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Zindelijk zijn (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Plasje doen! is uitgeverij De Eenhoorn weer op het goede spoor voor wat betreft het uitgeven van het werk van de Belgische illustrator Émile Jadoul. Het oeuvre van deze creatieve Waal wordt slechts mondjesmaat vertaald naar het Nederlands en is versnipperd over verschillende Nederlandstalige uitgevershuizen verkrijgbaar, met een nog te grote onbekendheid van de auteur in onze contreien tot gevolg. Plasje doen! heeft echter alles in zijn mars om een publiekslieveling te worden: innemende personages, een aansprekende setting en een eenvoudige, maar grappige en herkenbare verhaallijn. Die gaat als volgt: pinguïn Leon roept 's nachts steeds zijn ouders wakker. Een versufte mama of papa neemt hem mee naar het toilet en stopt Leon weer in. Soms moet Leon wel twee keer plassen gedurende de nacht. De vermoeidheid van vader en moeder druipt van de prenten af. Met behulp van slechts enkele getekende bolletjes slaagt Jadoul erin duidelijk te maken dat de ouders nog half in drom…Lees verder
Het is iedere nacht hetzelfde liedje: de kleine pinguïn Leon wordt wakker om een plasje te doen. Eerst roept hij hard om mama en als hij later zin heeft om nog een plasje te doen roept hij om papa. De volgende ochtend zijn papa en mama pinguïn heel erg moe. Op een avond neemt mama Leon op schoot en vraagt of hij niet groot genoeg is om zelf naar de wc te gaan. Zal het Leon lukken? Een aandoenlijk en grappig verhaal van de Belgische schrijver/illustrator. De eenvoudige tekst in combinatie met de vrij sobere maar karaktervolle, humoristische illustraties zullen jonge kinderen zeker aanspreken. Voor opvoeders is het boek een mooi middel om kinderen dat laatste zetje naar echte zindelijkheid te geven. Het is bijzonder knap dat de auteur erin geslaagd is om met weinig tekst en kleur een zeer aansprekend verhaal af te leveren. De expressieve figuren stelen daarbij de show: de vermoeide papa en mama van Leon die hun zoon met gesloten ogen naar de wc brengen en de triomfantelijke blik van de…Lees verder

Plasje doen!

Tot grote spijt van mama en papa moet Leon ’s nachts vaak naar het toilet. Mama en papa pinguïn worden er zo moe van. Ze moeten er iets op verzinnen. Mama neemt kleine Leon op schoot. Weet je, mijn lieve Leon, ’s nacht gaan grote pinguïns zoals jij helemaal zelf naar de wc. Wil jij het ook eens proberen? En ja hoor, kleine Leon gaat helemaal alleen naar de grote wc. Iedereen gelukkig nu?
Een grappig boek over een heel herkenbaar thema. Vooral voor de ouders zit er naar het einde toe een leuke wending in het verhaal. Misschien wel voorspelbaar, maar toch leuk.
De figuren zijn net waggelende barbapapa’s of eitjes. Maar, het zijn pinguïns! Leuk en vrolijk getekend! Het kleurgebruik is eenvoudig en miniem maar past bij het verhaal.
Of het verhaal kinderen zal stimuleren om ’s nacht alleen naar het toilet te gaan is nog maar de vraag. Maar dat is niet het belangrijkste. Ze hebben er alvast een fijn knuffelmoment met mama of papa op zitten na het lezen van dit boek!