Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een wasvrouw in Parijs in 1877 heeft grote moeite het hoofd boven water te houden.
Titel
De kopstoot : roman
Auteur
Emile Zola
Vertaler
Hans Van Cuijlenborg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'assommoir
Uitgever
[Amsterdam]: De Kring, [2020] | Andere uitgaves
480 p.
Aantekening
Eerder verschenen o. d. t. : De nekslag
ISBN
9789462971844 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Parijs, 1877. Dertien jaar drijft Gervaise Macquart een goed beklante wasserij aan de voet van Montmartre. Maar haar respectievelijke echtgenoten, Auguste Lantier en Coupeau, beiden zuipschuiten en nietsnutten, geven het dubbele uit van haar inkomsten. Aan lager wal geraakt, moet zij de zaak verkopen en verhuizen. De lommerd wordt steeds belangrijker. Ze raakt aan de drank, gaat uit bedelen en sterft tenslotte. Zola beschrijft in deze roman - één van een serie van twintig delen over de tijd van Napoléon III - het uitzichtloze lijden van de arbeider in de 19e eeuw: weinig werk, weinig eten, weinig ethiek, vegeterend in het getto van een krottenwijk, communicerend in een primitieve volkstaal. Het boek is enerzijds waarheidsgetrouw en boeiend geschreven, maar anderzijds zal de moderne lezer, die gewend is aan flitsende actie, de gedetailleerde decorbeschrijving te statisch vinden. Gebonden; vrij kleine druk.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij werd in Pari…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek