Beschrijving van de wantoestanden in de Franse kolenmijnen in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Titel
De mijn
Auteur
Emile Zola
Vertaler
Jan Versteeg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Germinal
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2011 | Andere uitgaves
555 p.
ISBN
9789041709035 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 48 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een klassiek werk, meesterlijk vertaald door Jan Versteeg. Zola (1840-1902) noemt 'Germinal' een socialistische roman, gewijd aan het volk. De erbarmelijke omstandigheden van de mijnwerkers in Noord-Frankrijk vormen een schril contrast met de weelde van de bourgeoisie. De hoofdpersoon, Etienne Lantier, gaat als onervaren mijnwerker de mijnen in, maar omdat hij meer ontwikkeling heeft dan zijn lotgenoten krijgt hij een leidersrol bij de stakingen. De uitgebuite arbeiders houden lang stand, maar moeten door honger en dood gekweld uiteindelijk weer aan het werk. De strijd tussen kapitaal en arbeid betekent echter het begin van een nieuwe wereld. Germinal: een nieuwe revolutionaire geest in een zieke samenleving. Geschreven in 1884, het jaar van de vrijheid tot het vormen van syndicaten. Een politiek, historisch document. Zeer kleine druk.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij werd in Pari…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek