Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In het paradijs voor de vrouw

Emile Zola (auteur), David De Jong (vertaler), Theo Veenhof (nawoord)
In een warenhuis in het 19e-eeuwse Parijs spelen een concurrentiestrijd tegen de kleine winkeliers en een liefdeshistorie.
Titel
In het paradijs voor de vrouw
Auteur
Emile Zola
Vertaler
David De Jong
Nawoord
Theo Veenhof
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Au bonheur des dames
Uitgever
Amsterdam: LJ Veen Klassiek, 2018 | Andere uitgaves
462 p.
ISBN
9789020414516 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Au Bonheur des Dames' van Emile Zola (1840-1902) is deel 11 van zijn 20-delige Saga Rougeon Macquart, geschreven tussen 1871-1893. Hierin beschrijft Zola de sociale problemen van zijn tijd. De roman gaat over de expansiedrift en de modernisering van Parijs ten tijde van de stedenbouwkundige Baron Haussmann, het ontstaan van de warenhuizen in de 19e eeuw en de sociale gevolgen daarvan voor de kleine bedrijven. Aan het hoofd van warenhuis 'Het succesvolle Paradijs' staat Octave Mouret. Hij maakt fortuin met zijn revolutionaire verkooptechnieken en exploiteert de vrouw door te speculeren op haar behaagzucht. Hij wordt verliefd op zijn werkneemster Denise Baudu, die hem koppig weerstand biedt en zich niet laat verleiden. Deze waarheidsgetrouwe roman heeft een grote documentaire waarde. Het lezen nog steeds meer dan waard. Paperback; zeer kleine druk. Deze achtste druk bevat, net als de zevende herziene druk (nieuwe vertaling) uit 2009, een nawoord van Theo Veenhof.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij werd in Pari…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek