Makkelijk lezen
Nederlands

De woeste hoogte

Emily Brontë (auteur), Marian Hoefnagel (bewerker)
Een geadopteerde vondeling wordt afgewezen door de dochter van zijn pleegvader. Hij zint op wraak. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijk woorden.
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Titel
De woeste hoogte
Auteur
Emily Brontë
Bewerker
Marian Hoefnagel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wuthering heights
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2016
101 p.
ISBN
9789086962525 (hardback)
TPL Leesboeken

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze klassieker uit de Engelse literatuur vertelt de belevenissen van de families Linton (van landgoed De Woeste Hoogte) en Earnshaw (van De Grange). Het gezin Linton heeft naast zoon Hindley en dochter Catherine een aangenomen zoon, de zigeunerachtige weesjongen Heathcliff. Wanneer de jaloerse Hindley heer van De Woeste Hoogte wordt, degradeert hij Heathcliff tot knecht. Catherine en Heathcliff houden van elkaar, maar kunnen door het ontstane standsverschil niet trouwen. Catherine trouwt een ander. Iedereen wordt heel ongelukkig door de intriges, de gevaarlijke ziektes en de alles verwoestende wraak van Heathcliff. Raamvertelling, verteld door Lockwood, die van huishoudster Nelly Dean de verhalen hoort. Het verhaal speelt rond 1800. Het kan interessant zijn voor wie de moraal, lichamelijke en mentale wreedheden, de ongelijkheid van de seksen enz. van de Victoriaanse tijd wil bestuderen. Deze voor moeizame lezers goed hertaalde uitgave zal echter door de ingewikkeldheid van het verhaa…Lees verder

Over Emily Brontë

Emily Jane Brontë (IPA: ˈɛmɪli dʒein ˈbɹɑnti) (Thornton, 30 juli 1818 – Haworth, 19 december 1848) was een Brits schrijfster. Ze werd na haar dood internationaal bekend door haar roman Wuthering heights.

Leven en werk

Emily was de middelste van de drie gezusters Brontë. Haar zussen Charlotte Brontë en Anne Brontë waren eveneens schrijfster; haar broer Branwell Brontë was schrijver en schilder.

Emily Brontë werd geboren in Thornton in Yorkshire. In 1821 verhuisde de familie naar Haworth waar haar vader dominee was. Hier bloeide het literaire talent van de drie zusters op. Als kind al creëerden zij imaginaire landen die voorkwamen in verhalen die zij schreven. Slechts weinig werk van Emily uit deze tijd is bewaard gebleven. Samen met Charlotte ging Emily naar school in Brussel.

Brontë schreef poëzie en een roman, Wuthering Heights, gepubliceerd in 1847. Dit boek behoort tot de klassiekers van de Enge…Lees verder op Wikipedia