Boek
Nederlands

De Vijf als detectives

Enid Blyton (auteur), Jean Sidobre (illustrator)
In de reeks:
De Vijf; 15
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
"De Vijf" raken op onverwachte wijze betrokken bij een kidnapping. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf als detectives / Blyton, Enid ; ill. Sidobre, Jean
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Jean Sidobre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five have plenty of fun
Uitgever
Haarlem: Becht, 1996 | Andere uitgaves
156 p. : ill.
ISBN
90-230-0293-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vier kinderen en hun hond beleven als "de Vijf" weer een spannend avontuur. Een Amerikaans meisje komt met haar hondje logeren. Het meisje wordt bedreigd met ontvoering; de kinderen komen in gevaar. Nadat een zwerversmeisje en een jongen van de kermis zich bij hen hebben aangesloten, weten de kinderen zelf hun zaak op te lossen. Dit oorspronkelijk in 1963 in het Nederlands verschenen verhaal kán de hedendaagse jeugd nog wel aanspreken; vooral serie-liefhebbers zullen dit vijftiende deeltje willen lezen. Het clichématige verhaal heeft een zekere spanning. Als detectiveverhaal heeft het echter ook een zeer grote mate van onwaarschijnlijkheid. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties