Boek
Nederlands

De Vijf en de schat in de bergen

Enid Blyton (auteur), Jean Sidobre (illustrator)

De Vijf en de schat in de bergen

In de reeks:
De Vijf; 14
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Vier kinderen en hun hond brengen hun kerstvakantie in Wales door. Daar worden vreemde verschijnselen waargenomen. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken een onderaardse gang en nog veel meer. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf en de schat in de bergen / Blyton, Enid ; ill. Sidobre, Jean
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Jean Sidobre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five get into a fix
Uitgever
Haarlem: Becht, 1996 | Andere uitgaves
159 p. : ill.
ISBN
90-230-0264-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het bekende viertal kinderen en hun hond beleven een spannend avontuur in de kerstvakantie. Alle boeken van Blyton spelen zich af in vakanties, te danken aan het Engelse schoolsysteem. Om weer op krachten te komen na een ernstige griep mogen zij naar Wales om daar te skiën en te sleeën. In de buurt van de boerderij waar zij logeren, hebben de dorpsbewoners vreemde verschijnselen waargenomen: eigenaardig licht, gecombineerd met onderaards gerommel. Het ondernemende stel gaat op onderzoek uit, daarbij geholpen door het dochtertje van de schaapherder. Via een geheime ingang komen zij in een groot huis, waar vreemdelingen de eigenaresse gevangen houden. De spanning is goed gedoseerd, jammer dat schrijfster niet nader ingaat op de schat, die verborgen ligt in de spelonken onder het huis, het blijft bij een vage aanduiding. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, moderner…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties