Boek
Nederlands

De vijf en de schat op het Fluistereiland

Enid Blyton (auteur), Jean Sidobre (illustrator)

De vijf en de schat op het Fluistereiland

In de reeks:
De Vijf; 20
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee jongens, twee meisjes en een hond ontdekken op een onbewoond eiland een grote schatkamer vol kostbaarheden. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De vijf en de schat op het Fluistereiland / Blyton, Enid ; ill. van Sidobre, Jean
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Jean Sidobre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five have a mystery to solve
Uitgever
Amsterdam: Becht, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
157 p. : ill.
ISBN
90-230-0231-8
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Speurdersverhaal waarin "de Vijf", twee jongens, twee meisjes en een hond op een onbewoond eiland een grote schatkamer vol kostbaarheden ontdekken. Het verhaal zit vol toevalligheden; het is onwaarschijnlijk dat nergens over de onrust van de ouders naar aanleiding van de verdwijning van hun kinderen wordt gesproken. De afloop van het verhaal is eveneens onbevredigend. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties