Boek
Nederlands

De Vijf en de schat van de strandjutter

Enid Blyton (auteur), D.L. Uyt den Bogaard (bewerker), Jean Sidobre (illustrator)
Wanneer de Vijf hun intrek nemen in een leegstaande vuurtoren, krijgen ze te maken met twee schurken, die een verborgen schat op het eiland willen opsporen. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
avontuur
Titel
De Vijf en de schat van de strandjutter
Auteur
Enid Blyton
Bewerker
D.L. Uyt den Bogaard
Illustrator
Jean Sidobre
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Five go to demon's rocks
Uitgever
Amsterdam: Becht Haarlem, 1992 | Andere uitgaves
ISBN
9023002946 9789023002949

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Herdruk van een verhaal over de Vijf: vier kinderen en een hond, die vele avonturen beleven. Ditmaal gaan de kinderen tijdens hun vakantie logeren in een oude vuurtoren. Ze horen van een oude man verhalen over de tijd dat de vuurtoren nog in werking was en strandjutters de kust onveilig maakten. Het gebeurde wel dat zij de schepen bewust op het strand lieten lopen, om zodoende de lading te pakken te kunnen krijgen. Een deel van die buit moet nog verborgen liggen in de rotsen. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties