Boek
Nederlands

De Vijf en het circusmysterie

Enid Blyton (auteur), Julius Ros (illustrator)
+1
De Vijf en het circusmysterie
×
De Vijf en het circusmysterie De Vijf en het circusmysterie
In de reeks:
De Vijf; 21
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Wanneer de vijf vrienden bij een verstrooide professor en zijn aapje logeren, raken zij betrokken bij geheimzinnige gebeurtenissen rond het circus dat naast hen zijn tenten opslaat. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf en het circusmysterie / Enid Blyton ; ill. Julius Ros
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Julius Ros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five are together again
Editie
16de, geheel herz. dr.
Uitgever
Haarlem: Becht, 2002 | Andere uitgaven
160 p. : ill.
ISBN
90-230-1100-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vijf tieners gaan, vanuit de kostschool, hun vakantie doorbrengen bij een oom en tante. Daar aangekomen mogen ze niet naar binnen omdat roodvonk het huis heeft besmet en de bewoners in quarantaine zijn. Door het raam wordt geroepen dat ze zich bij vrienden in de buurt moeten aandienen. Aldaar: een onnozele, verstrooide professor en een circus op het landgoed. De uiterst geheimzinnige papieren van de professor worden door een aap uit het circus gestolen, maar door een van de vijf, een meisje dat zo graag op een jongen wil lijken, ontdekt. Aan spanning en avontuur ontbreekt het in dit deeltje van 'De Vijf'-serie niet. De stereotypen, waarmee het verhaal goeddeels is gevuld, zullen de jonge lezers allerminst deren. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties