Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Paniek in de bieb

Eoin Colfer (auteur), Tony Ross (illustrator)
+1
Paniek in de bieb
×
Paniek in de bieb Paniek in de bieb
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De ik-figuur Willem en zijn broer Martin moeten in de zomervakantie elke dag naar de bieb van hun moeder. Dat is niet leuk, want in de bibliotheek is het 'Kanon' de baas. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bibliotheken
Titel
Paniek in de bieb / Eoin Colfer ; ill. van Tony Ross
Auteur
Eoin Colfer
Illustrator
Tony Ross
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The legend of Spud Murphy
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2006
109 p. : ill.
ISBN
90-499-2108-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Ierse auteur Eoin Colfer maakte naam met de trilogie over de antiheld Artemis Fowl. De nieuwe reeks over Willem en zijn pesterige broer Martin is veel minder ambitieus en verrassend, al vind je er wel wat van de humor in terug. Aan het woord is de 9-jarige Willem. Hoewel hij zich telkens weer door zijn oudere broer in de luren laat leggen, is hij toch niet op zijn mondje gevallen. Zijn vlotte, springerige stijl sleept je meteen mee. Naast Martin heeft hij nog drie kleine broertjes en die zijn "uitgevonden om te kunnen jammeren". Bovendien maken ze schaamteloos misbruik van hun klein-zijn om hun moeder aan hun kant te krijgen. "Donnie, Bert en HP zouden me te lijf kunnen gaan met een bijl en hun enige straf zou een standje zijn en tien minuten geen tv kijken." Deze overdrijving is typisch voor Willem.
Al even typisch voor dit soort verhalen is de tegenstelling tussen kinderen en volwassenen: "Dat is het probleem met grote mensen: ze zien alleen de buitenkant. Maar kinderen kenne…Lees verder
Als de zomervakantie aanbreekt, moeten Willem en zijn een jaar oudere broer Martin van hun moeder iets nuttigs gaan doen. Moeder komt op het briljante idee om de beide broers elke dag naar de bibliotheek te sturen. Dat idee slaat in als een bom, want in de bibliotheek regeert mevrouw Kan (bijnaam het Kanon; het gerucht gaat dat mevrouw Kan met een aardappelgeweer schiet) met harde hand. Na enkele mislukte vluchtpogingen raken beiden verslingerd aan het lezen van boeken en blijkt de bibliothecaresse helemaal geen monster te zijn. Grappig vanuit Willem in de ik-vorm geschreven verhaal. De tekst is in een groot lettertype en met een ruime interlinie gedrukt hetgeen een overzichtelijke bladspiegel oplevert. De cartoonachtige tekeningen met grijstinten ingekleurd zijn rijkelijk aanwezig en ze zijn meer dan een visuele ondersteuning van de tekst. De oorspronkelijke titel 'The legend of Spud Murphy' dekt meer de lading dan de Nederlandse vertaling. Meer avonturen van Willem en Martin zijn te…Lees verder

Over Eoin Colfer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zz9pzza

Eoin Colfer (zijn voornaam wordt uitgesproken als Owen) (Wexford, 14 mei 1965) is een Ierse schrijver en komiek. Hij is het bekendst door zijn boeken in de Artemis Fowl-serie.

Biografie

Voordat hij zich volledig aan het schrijven wijdde, was hij een aantal jaren werkzaam als leraar op een basisschool in Wexford, in Ierland. In 2001 verscheen zijn eerste Artemis Fowl-boek. Hiermee vestigde hij zijn naam als schrijver van boeken voor kinderen en tieners. Nadien volgden ook andere reeksen, zoals Half Moon Investigations en De Supernaturalist, samen met de Eoin Colfer's Legends-boeken.

In 2008 kreeg Colfer toestemming van de weduwe van Douglas Adams om een zesde boek te schrijven voor de reeks Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Het Transgalactisch liftershandboek). De roman And Another Thing... verscheen in oktober 2009.

In 2013 begon hij, na het afsluiten …Lees verder op Wikipedia

Suggesties