Boek
Nederlands

De krekel die niet tsjirpen kon

Eric Carle (auteur)
+1
De krekel die niet tsjirpen kon
×
De krekel die niet tsjirpen kon De krekel die niet tsjirpen kon

De krekel die niet tsjirpen kon

Eric Carle (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een krekel kan geen geluid uitbrengen. Maar als hij 's avonds een krekelvrouwtje ontmoet, tsjirpt hij het hoogste lied. Prentenboek met gekleurde schilderingen. Bij het openslaan van de laatste bladzijde laat de krekel ook een (mechanisch) getsjirp horen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Krekels
Titel
De krekel die niet tsjirpen kon / tekst en illustraties Eric Carle
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very quiet cricket
Uitgever
Haarlem: Gottmer/Becht, 2015 | Andere uitgaves
[26] p. : ill.
ISBN
9789025722876 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Stevig, kleurig prentenboek met dikke kartonnen bladzijden over een krekeltje dat heel graag wil tsjirpen. Telkens als hij een ander insect ontmoet, wrijft hij met zijn vleugeltjes tegen elkaar om zo de ander met getsjirp te begroeten. Elke keer is zijn moeite tevergeefs. Pas als de krekel een vrouwtjeskrekel ontmoet, gaat hij spontaan tsjirpen. Het boek is een typisch Carle-prentenboek. Verschillende technieken ondersteunen de gloedvolle collages waardoor er ogenschijnlijk simpele, maar zeer sterke voorstellingen ontstaan. Op elke bladzijde wordt een nieuw insect geïntroduceerd, dat ondanks de gestileerde vorm goed herkenbaar is. De bijbehorende eenvoudige tekst eindigt elke bladzijde met hetzelfde zinnetje: "Maar er gebeurt niets; er is niets te horen." Aan het eind van het boek zit een onverwachte verrassing: als de krekel een vrouwtje ontmoet, klinkt uit het boek een vrolijk getsjirp, doordat er in het boek een kleine batterij zit. Tekst en tekeningen op voor- en achterplat. Zeer …Lees verder

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia