Boek
Nederlands

Eén haan gaat op wereldreis

Ook verschenen als Het haneboek

Eric Carle (auteur)
+1
Eén haan gaat op wereldreis
×
Eén haan gaat op wereldreis Eén haan gaat op wereldreis

Eén haan gaat op wereldreis

Ook verschenen als Het haneboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als de zon opkomt, gaat de haan op reis en krijgt gezelschap van 2 poezen, 3 kikkers, 4 schildpadden en 5 vissen die hem achtereenvolgens ook weer verlaten als de maan verschijnt. Prentenboek met mooie schilderingen, te gebruiken als kijk-, aanwijs- en telboek. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Hanen, Reizen, Tellen
Titel
Eén haan gaat op wereldreis
Ook verschenen als
Het haneboek
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rooster's off to see the world
Editie
12
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2006 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789025733223 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Telboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit kartonboek van Eric Carle is eerder verschenen als prentenboek onder de titel Het haneboek in 1976. Het is intussen een klassieker geworden om te leren tellen. In collages met felle kleuren beeldt Carle de haan uit die op reis gaat en onderweg twee poezen ontmoet, drie kikkers, vier schildpadden en vijf vissen. Allemaal gaan ze mee. Als in een stapelsprookje wordt de ketting steeds langer. Als de nacht valt, beginnen de dieren te klagen en vertrekken ze een na een, waardoor de kinderen kunnen aftellen. Op het eind zit de haan weer op zijn stok, in zijn droom maakt hij een reis rond de wereld. In de rechter bovenhoek van elke dubbele prent zie je kleine silhouetten van de dieren afgebeeld, waarbij er steeds een vakje bijkomt, wat het tellen visualiseert. [Jan Van Coillie]
Als de zon opkomt, gaat de haan op reis en krijgt gezelschap van 2 poezen, 3 kikkers, 4 schildpadden en 5 vissen die hem achtereenvolgens ook weer verlaten als de maan verschijnt. Bij een heel eenvoudige tekst zijn in tintelende kleuren een haan die op wereldreis wil gaan en zijn reismakkers breeduit over de dubbele pagina's geschilderd. Kleine zwart-wittekeningetjes (symbolen) van het groeiend en weer afnemend aantal reisgenoten (t/m 5) staan boven aan elke bladzijde en leren de kleuters zowel tellen als optellen en aftrekken. Dit briljante prentenboek, met kleurrijke schilderingen, biedt heerlijk materiaal voor kleuters van verschillende leeftijden, thuis en op school. Hardkartonnen editie met twee afgeronde hoeken.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties