Boek
Nederlands

Eric Carle's dieren-ABC

Eric Carle (illustrator), Bette Westera (auteur)
+1
Eric Carle's dieren-ABC
×
Eric Carle's dieren-ABC Eric Carle's dieren-ABC

Eric Carle's dieren-ABC

Eric Carle (illustrator), Bette Westera (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Aan de hand van grote, kleurrijke afbeeldingen van allerlei dieren en tekst op rijm kunnen peuters en kleuters het ABC leren.
Onderwerp
Dieren, Letters
Titel
Eric Carle's dieren-ABC / met versjes van Bette Westera
Illustrator
Eric Carle
Auteur
Bette Westera
Taal
Nederlands
Editie
7
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2010 | Andere uitgaves
[48] p. : ill.
ISBN
9789025739652 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Dieren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De meeste dieren in Eric Carle's dieren-ABC zijn oude bekenden. Beertje Bruin, Rupsje Nooitgenoeg, Ijsbeer, Slang Slokkebrok en Kameleon/Allesdier kennen we uit de klassieke werken van Carle. Omdat zijn prentenboeken meestal dieren als hoofdfiguren hebben, was het niet zo moeilijk er een alfabetboek mee samen te stellen. Voor een aantal letters maakte Carle nieuwe dierencollages in zijn bekende stijl met beschilderd vloeipapier. In de Engelstalige wereld is er het eenvoudige flapboekje Eric Carle's ABC, en verder bestaan er allerlei didactische kaartspelletjes om het alfabet te leren.
Deze Nederlandstalige uitgave, eerst uitgekomen in 1999 naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Carle, is groter en werd van verzen voorzien door Bette Westera. Per letter krijgen we een dier dat voor de hand ligt: van Aap tot Zebra, en verder Beer, Flamingo, Leeuw, Uil en Vleermuis (de keuze van dieren moest natuurlijk de Nederlandse woordenschat volgen). Voor de moeilijke let…Lees verder
In de prentenboeken die de auteur/illustrator de laatste veertig jaar maakte, spelen dieren een hoofdrol. In dit ABC-boek zijn herkenbare dieren uit vroeger werk aanwezig, naast latere figuren. Bij elke letter van het alfabet hoort een rijmend versje en een grote, kleurrijke afbeelding van een dier. De versjes zijn ritmisch en laten zich goed voorlezen. Ze geven indirect wat informatie over het dier, zijn soms humoristisch en lijden slechts af en toe onder rijmdwang. Leuk is de interactie via de tekst tussen twee dieren op tegenoverliggende pagina's. Ongeveer de helft van de dieren krijgt een grote tekening over twee pagina's. Het probleem van de x is opgelost via Xzelf, een fantasiedier dat kenmerken van allerlei dieren combineert. Achter in het boek worden de illustraties nog eens verkleind weergegeven. In dit prentenboek trekken de typische eenvoudige prenten in collagetechniek door hun grote vormen en hun kleurenpalet de aandacht. Peuters en kleuters kunnen al vlug de dieren herke…Lees verder

Eric Carle's Dieren-ABC

In zijn vertrouwde, robuuste en kleurrijke stijl tekent en plakt Eric Carle dieren van A tot Z. Even kijken hoe hij de Q, de X en de Y weergeeft. Q is de Quetzal. Hij zit op een tak/ en pronkt met zijn veren. Zijn knalgroene pak/ past mooi bij zijn staart en raakt nooit uit de mode./ Hij draagt ook een borstrok. Jazeker, een rode./ Ik wed dat de quetzal - of heb ik het mis? -/ de tropische broer van ons roodborstje is. Het geeft meteen ook een idee van hoe vlot het ritme en het rijm lopen en dat is consequent volgehouden in het hele boek. De Y wordt IJ en dus een ijsbeer en de X ben Xzelf. Kijk, ik heb me verkleed .... En dan zie je een collage van verschillende dieren. Het boek besluit met een afbeelding van elk dier met de naam eronder. Er is ook een bibliografie van alle vertaalde werken van Eric Carle. Een interessant boek om kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met ons alfabet.


Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia

Suggesties