Boek
Nederlands

Het blauwe paard

Eric Carle (auteur), J.H. Gever (vertaler)
+1
Het blauwe paard
×
Het blauwe paard Het blauwe paard
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een kunstenaar schildert een blauw paard, een rode krokodil, een gele koe… Dit boek is geïnspireerd op het werk van Franz Marc. Deze Duitse expressionist portretteerde dieren in ongewone kleuren. Hij vond het belangrijker dat je schilderde wat je voelde, dan wat je zag.
Onderwerp
Kleuren, Kunst, Marc, Franz
Titel
Het blauwe paard
Auteur
Eric Carle
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The artist who painted a blue horse
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789025750992 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kunst (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eric Carle maakte met Het blauwe paard een hommage aan de Duitse schilder Franz Marc (1880-1916), die naam heeft gemaakt met zijn schilderijen van blauwe paarden. Van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter, waarvan Marc deel uitmaakte, is vooral ook Kandinsky bekend. Franz Marc schilderde dieren in felle, ongewone kleuren en in vormen die vaak niet realistisch zijn. Deze visie op schilderen, waarbij een schilderij geen werkelijkheidsgetrouwe weergave van iets of iemand hoeft te zijn, maar uitdrukking geeft aan een gevoel van de schilder, was aan het eind van de negentiende eeuw hoogst onconventioneel. Carle herneemt dit idee door een blauw paard, groene leeuw, rode krokodil, gele koe, paarse vos en nog enkele andere felgekleurde dieren te schilderen. Carle maakte de dierfiguren door vormen te knippen uit beschilderde stukken papier en die via collage samen te voegen tot een dier. De op deze manier verkregen diersilhouetten zijn geplaatst tegen een witte achtergrond met ste…Lees verder
Een kunstenaar schildert een blauw paard, een groene leeuw, een gele koe en een zwarte ijsbeer: hij kleurt de dieren precies zoals hij wil. In dit grootformaat prentenboek brengt de bekende illustrator een hommage aan kunstenaar Franz Marc. De prenten in de hem typerende stijl, geknipte collages van geverfde vellen, beslaan steeds een dubbele pagina. Op de laatste pagina beschrijft Carle in een korte en begrijpelijke tekst wie Franz Marc was. Direct daaronder beschrijft hij hoe het werk van deze Duitse expressionist hem zeventig jaar geleden inspireerde. Carle schetst bovendien de context hiervan: het werk van Marc was tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Hoewel de jonge Carle destijds geschokt was door het vrije kleurgebruik van Marc, blijkt de invloed van de Duitse kunstenaar nog steeds zichtbaar in zijn werk. Fraai en kleurrijk prentenboek dat jonge kinderen op speelse manier kennis laat maken met dieren en kleuren. Net zo goed een boek voor alle jonge kunstenaar…Lees verder

Het Blauwe paard

Eric Carle schilderde dit boek als hommage aan Franz Marc, een Duits schilder, geboren in 1880 en gesneuveld in de eerste wereldoorlog. Marc behoorde tot de kunstenaarsgroep 'Der Blaue Reiter', de Duitse expressionisten. Zij vonden het belangrijker te schilderen wat ze voelden dan te schilderen wat ze zagen. Later werd moderne, expressionistische of abstracte kunst door de nazi's 'ontaarde kunst' genoemd en verboden. Eric Carles leraar leerde hem die kunst kennen tijdens zijn opleiding in de oorlogsjaren. Hij beseft dat wat hij nu tekent daar zeventig jaar geleden ontstaan is. Vandaar deze hommage aan een verboden kunstenaar.
In het boek staat een blauw paard, een rode krokodil, een gele koe, een roze konijn, een groene leeuw, een oranje olifant, een paarse vos, een zwarte ijsbeer en een gestippelde ezel. Het boek besluit met een reproductie van 'Het Blauwe paard' van Franz Marc en een biografie van Marc en van Carle.
Dit boek is ideaal om kleuters kleuren te leren en om h…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties