Boek
Nederlands

Het pannenkoekenboek

Eric Carle (auteur)

Het pannenkoekenboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hannes ziet wat er allemaal nodig is voor een pannenkoek en hoe deze wordt gebakken. Prentenboek met kleurige illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bakken, Voeding
Titel
Het pannenkoekenboek
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pancakes, pancakes!
Uitgever
Haarlem: Gottmer, [2013?] | Andere uitgaves
[32] p.
ISBN
9789025739003 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Eten - Drinken (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eindigen bij het begin

De speelboeken van Eric CarleDe terugkeer naar het begin of een nieuw begin vormen niet alleen vaak het eindpunt van Eric Carles verhalen, maar spelen ook een rol in zijn leven en carrière. Nu zijn tachtigste verjaardag gevierd wordt, tezamen met de veertigste verjaardag van zijn grootste succes Rupsje Nooitgenoeg, lijkt de cirkel bijna rond voor de gemoedelijke prentenboekenmaker. Carles (tweede) carrière begon met zijn illustraties voor Bill Martins Brown bear, brown bear, what do you see? (1967), en lijkt, voorlopig toch, te eindigen met het bijna gelijknamige Baby bear, baby bear, what do you see? (2007). Daartussen maakten beiden nog Polar bear, polar bear, what do you hear? (1991) en Panda bear, panda bear, what do you see? (2003) ? op het 'baby'-boek na zijn al deze berenboeken bij uitgeverij Gottmer vertaald naar het Nederlands (resp. 1984, 1992, 2004). Het zijn vier heel gelijkaardige boeken met …Lees verder
Floris heeft wel trek in een heerlijke pannenkoek als ontbijt. Hij gaat driftig aan de slag om alle ingrediënten te verzamelen. Er valt flink wat werk te verzetten (er wordt ook beschreven hoe bijvoorbeeld boter gemaakt wordt en meel gemalen) voordat hij uiteindelijk van zijn pannenkoek kan genieten. Heerlijk 'ouderwets' prentenboek met een educatief karakter waarbij de bonte en kleurrijke collages (beschilderd vloeipapier) aangevuld met andere materialen (verf/krijt) in het oog springen. Sommige illustraties beslaan een dubbele pagina. De tekst staat boven de platen op een witte ondergrond. Boek verscheen in 1970 op de markt onder de titel 'Alles voor een pannekoek'; protagonist Hannes uit eerdere drukken heeft plaatsgemaakt voor zijn evenknie Floris. De auteur en zijn illustratiewerk zijn wereldberoemd en bekroond, vooral zijn boek 'Rupsje Nooitgenoeg' geniet mondiale bekendheid. Zeker ook bruikbaar binnen het onderwijs. Een tijdloos prentenboek om van te smullen. Vanaf ca. 4 jaar.

Het pannenkoekenboek

En dan ligt er een lekkere pannenkoek op je bord … Hoe die daar komt? Daar staan we meestal niet bij stil. Tegenwoordig komt bloem uit een papieren zak, eieren uit een kartonnen doos en melk uit een tetrabrik. Eric Carle laat in ‘Het pannenkoekenboek’ zien dat de ingrediënten eigenlijk een langere weg afleggen dan van de supermarkt tot thuis. Floris moet in het boek op zoek naar alle ingrediënten vooraleer mama een pannenkoek voor hem bakt. Bloem wordt gewonnen uit tarwe, de eitjes komen van de kip en boter moet van de melk gekarnd worden. De meeste kinderen zullen behalve het feit dat de eitjes van de kip komen, weinig herkennen in dit boekje. Het boek was in die zin al gedateerd vooraleer het uitkwam (1990). De herhaling in het verhaal (Floris moet steeds op zoek naar een nieuw ingrediënt) kan kinderen wel aanspreken. Het einde van het boek is eigenlijk een geïllustreerd recept om pannenkoeken te bakken. De illustraties zijn typisch Eric Carle: je houdt ervan of je houdt er niet van…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia

Suggesties