Boek
Nederlands

Mijn eerste boek over cijfers

Eric Carle (auteur)
+1
Mijn eerste boek over cijfers
×
Mijn eerste boek over cijfers Mijn eerste boek over cijfers

Mijn eerste boek over cijfers

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Weet jij hoeveel aardbeien er zijn? En hoeveel citroenen? Hardkartonnen prentenboekje met eenvoudige kleurenillustraties en gehalveerde pagina's om het juiste aantal bij de afbeelding zoeken. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Fruit, Tellen
Titel
Mijn eerste boek over cijfers
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014 | Andere uitgaves
[20] p. : ill.
ISBN
9789025742393 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Telboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit zijn twee originele kartonboekjes met illustraties van Eric Carle. In Mijn eerste boek over kleuren staat op de linkerbladzijde de naam van de kleur. De rechterbladzijde is in twee helften verdeeld. Bovenaan zie je een kleur, onderaan moet de peuter het plaatje zoeken dat bij de kleur hoort, zoals een bruine schoen, groene bomen...

In Mijn eerste boek over cijfers kiest de kleuter één van de cijfers van de bovenste pagina helften en zoekt er dan het plaatje met hetzelfde aantal vruchten bij. Beide boekjes stimuleren de peuters om actief kleuren en cijfers te herkennen en heel eenvoudige telopdrachten uit te voeren. [Anita Wuestenberg]
De bekende illustrator Eric Carle geeft in dit hardkartonnen prentenboekje blijk van zijn bijzondere gave door kinderen op een ontspannen manier kennis te laten maken met getallen. Elke bladzijde is in tweeën gedeeld. Op de bovenste helft staat bv. het cijfer zes samen met zes zwarte blokjes waarbij in het onderste gedeelte een afbeelding van zes citroenen moet worden gezocht. Vervolgens staat op de bijbehorende linkerpagina in tekst hoeveel appels, peren etc. het zijn. Een spannend spelletje, waarbij kinderen op deze speelse manier bezig kunnen zijn met getallen en leren tellen van 1 t/m 10. Soms nog best lastig, want de ordening van de blokjes op de bovenste helft komt niet overeen met die van het fruit eronder. Het boekje is uitgevoerd in glanzend wit karton met kleurige, duidelijke tekeningen in de bekende stijl van de illustrator van verschillende fruitsoorten, zodat deze ook nog eens benoemd kunnen worden. In dezelfde uitvoering verschenen ook deeltjes over kleuren en woordjes*…Lees verder

Mijn eerste boek over cijfers

De illustraties van dit kartonboekje zijn van Eric Carle en die hoeven geen commentaar meer. Ze zijn gewoon prachtig en uiterst geschikt om deze serie boekjes te illustreren. Het boekje is verdeeld in twee helften. Kies één van de cijfers van de bovenste paginahelften en zoek er hetzelfde aantal vruchten bij in de plaatjes op de onderste paginahelften. Wanneer er bijvoorbeeld cijfer 5 staat samen met vijf blokjes bovenaan, dan moet het kind in de onderste helft gaan zoeken naar vijf stukken fruit, in dit geval vijf sinaasappels. Tellen is niet zo vanzelfsprekend voor kleine peuters maar het herhaaldelijk de cijfers horen opzeggen tot tien stimuleert om zelf al tot vier en soms verder te tellen. In een later stadium kunnen de peuters ook al zelf het aantal vruchten of blokjes tellen, terwijl ze met hun vingertje de prenten aanwijzen.

Mijn eerste boek over cijfers

Een zoveelste cijferboek, dit keer aan de hand van illustraties van Eric Carle. Het boekje verscheen voor het eerst in 1974 en wordt nu heropgevist. Peuters/kleuters leren niet alleen de cijfers, ze leren ook bepaalde fruitsoorten herkennen. De pagina’s van dit kartonboek zijn in de breedte middendoor gesneden. Op de bovenste helft vind je de cijfers van 1 tot 10. Je moet er hetzelfde aantal vruchten in de plaatjes op de onderste paginahelften bij zoeken. Het boekje zelf is uitgevoerd in stevig, helderwit karton en voorzien van kleurige illustraties in Carles herkenbare collagetechniek. Al spelenderwijs leren, dat is de bedoeling. Mooi om naar te kijken alleszins, maar of het ook een leuk spelletje is?

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia