Boek
Nederlands

Van top tot teen

Eric Carle (auteur)
+1
Van top tot teen
×
Van top tot teen Van top tot teen

Van top tot teen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In dit boek dagen dieren kinderen uit tot allerlei bewegingen, bijvoorbeeld: 'ik ben een kat en ik krom m'n rug, kun jij dat ook?'
Titel
Van top tot teen
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
From head to toe
Editie
11
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789025753498 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Beweging - Sport (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Stevig prentenboek met dunkartonnen pagina's vol dieren die bepaalde bewegingen maken die kinderen kunnen nadoen, bijvoorbeeld een bizon die zijn schouders optrekt, een zeehond die in zijn handen klapt en een ezel die met zijn benen schopt. Grote, kleurige platen op een witte ondergrond, meestal over dubbele pagina's met steeds een ander kind (donker, blond, roodharig, jongens en meisjes) naast het betreffende dier. Weinig tekst; de herhaling 'Kun jij dat ook? Dat kan ik ook!' is de rode draad en zorgt voor ritme in het verhaal. Voor de illustraties is de bijzondere, kleurrijke collagetechniek gebruikt, die zo kenmerkend is voor de bekende illustrator. Het imiteren van de bewegingen is aantrekkelijk voor zowel peuters als kleuters. Een goed verzorgd prentenboek dat individueel thuis en in groepsverband op crèche, peuterspeelzaal en kleuterschool gebruikt kan worden. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Van top tot teen

Een 'Eric Carle'-boek blijft na verschillende herdrukken zijn frisheid behouden. De tijd heeft er weinig vat op. In dit boek zie je op de linkerpagina een dier een kunstje vertonen en de rechterpagina toont een jongetje of meisje die het dier nadoet. Van pinguïn tot flamingo, vele dieren passeren de revue. De mooie collages hebben nog niets van hun helderheid ingeboet en de kleuren zijn schitterend en passend. De ezel en de krokodil en ga zo maar door: ze zitten allemaal in hun mooiste 'vel' of 'pluimen'. Het formaat is klein en daardoor handig voor peuters . Een boekje met heel wat mogelijkheden voor kinderen van twee tot vier jaar.

Van top tot teen

Een hele reeks dieren nodigen peuters en kleuters uit om hen na te doen, en een zelfde beweging te maken: zwaaien met je armen als een aap, in je handen klappen als een zeehond, je rug krommen als een kat, je knieën buigen als een dromedaris, met je voeten stampen als een olifant, enz ... Tot op het einde de rollen worden omgedraaid: een jongen wiebelt met z’n tenen, waarop een papegaai antwoordt: “Dat kan ik ook! Dat kan ik ook!”
Ook bij de zoveelste herdruk blijft dit een leuk boek. De gekende tekenstijl van Eric Carle heeft nog altijd iets aantrekkelijk aparts. En de vergelijkingen met dieren vragen erom aan het bewegen te slaan. Thuis, op de crèche, en in de kleuterklas.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia