Boek
Nederlands

Vriendjes

Eric Carle (auteur)
+1
Vriendjes
×
Vriendjes Vriendjes
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een jongen en een meisje zijn onafscheidelijk. Tot het meisje verhuist. De jongen mist haar zo vreselijk, dat hij door rivieren, bossen en over bergen reist om haar weer te zien. Groot prentenboek met kleurrijke illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Verhuizen
Titel
Vriendjes
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Friends
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[32] p. : ill.
ISBN
9789025756666 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Vriendschap (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tegen de gewoonte in mag je in dit boek beginnen op het laatste blad. Je vindt er een foto in sepiatinten van twee vrolijke kleuters, een jongen en een meisje, in een innige omhelzing. De foto dateert van juni 1932 en toont Eric Carle en zijn vriendinnetje toen ze drie jaar oud waren. Toen hij zes was, verhuisde Carle en hij zag haar nooit meer terug, maar ze bleef wel in zijn hoofd wonen. De wetenschap dat deze drieëntachtig jaar oude herinnering na al die tijd nog krachtig en fris genoeg is om als motor te dienen voor dit boek, geeft het al van bij de start iets bijzonders.
Carle vertelt over een jongetje en een meisje die onafscheidelijke vriendjes zijn. Ze spelen, rennen, dansen en vertellen elkaar hun geheimen. Op een dag verhuist het meisje en de jongen blijft alleen achter. Hij is echter vastbesloten om haar terug te vinden. Op zijn zoektocht leert hij de natuur kennen in al haar facetten. Hij zwemt door een woeste rivier, overnacht onder een schitterende sterrenhemel en b…Lees verder
Een jongetje en een meisje zijn onafscheidelijk, totdat het meisje verhuist. De jongen reist haar achterna. Geen zee is te diep, geen berg te hoog. Wanneer hij haar vindt, is ze niet verrast, omdat ze wel wist dat hij zou komen! Prentenboek over vriendschap om met jonge kinderen te lezen, te bekijken en erover te praten. De kleurige collages, gecombineerd met schilderingen over steeds twee pagina’s, laten ruimte voor eigen interpretatie, evenals de rustig vertelde tekst. In een eenvoudig nawoord, bij een foto van de wereldberoemde schrijver/illustrator op 3-jarige leeftijd, blijkt dat het verhaal autobiografisch is. Ook dat geeft gespreksstof. Mooi verzorgde, met warmte gemaakte uitgave. Op het witte omslag staan groot de twee vriendjes afgebeeld; de schutbladen zijn voorzien van vrolijke penseelstreepjes in allerlei kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Vriendjes

Lang geleden, in 1932 om precies te zijn, was Eric Carle drie jaar en had hij een vriendinnetje dat net zo jong was. Ze woonden beiden in Syracuse, een stad in Amerika. Toen Eric Carle zes was, verhuisde hij naar Duitsland, waar hij later naar de tekenacademie zou gaan. Dat vriendinnetje zag hij echter nooit meer terug. We zijn nu vele jaren later en de bekende schrijver-illustrator is intussen 85 jaar geworden. Toch denkt hij nog vaak aan die vriendschap en hij vraagt zich af wat er van dat kleine meisje geworden is. Die gedachten hebben hem inspiratie gegeven voor een  nieuw prentenboek. Een jongen en een meisje zijn onafscheidelijke vriendjes, totdat het meisje moet verhuizen. Omdat de jongen haar zo enorm mist, gaat hij op zoek naar haar. Via gekleurde collages (de typische Carle-illustraties), waarvan de meeste dubbele pagina’s beslaan, kunnen we de zoektocht volgen. Een mooi verhaal over vriendschap.


Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia