Een Parijse man droomt dat hij de rei͏̈ncarnatie is van de kwaadaardige oom van een beroemde Tibetaanse kluizenaar; hij kan slechts van die nare droom afkomen door hem duizendmaal te vertellen.
Onderwerp
Boeddhisme
Titel
Milarepa
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Verteller
Greet Pernet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Milarepa
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
0:58
Oorspr. uitgever
Atlas
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als eerste novelle in zijn 'Cyclus van het onzichtbare' (een rondje wereldgodsdiensten) publiceerde Schmitt (1960) het filosofisch getoonzette "Milarepa" (1999): de geschiedenis van een Tibetaanse yogi (1052-1135) en diens relatie tot het boeddhisme. Na de ondergang van zijn familie, te wijten aan zijn kwaadaardige oom, kiest Milarepa eerst voor wraak en vervolgens voor een leerschool bij Marpa, de vertaler, die hem onderwijst in het goede en de weg wijst naar onthechting en geluk, naar de erkenning dat alles slechts illusie is. Ter zuivering van zijn ziel zal de boosaardige oom honderdduizend keer het verhaal van Milarepa moeten vertellen om de eindeloze kring van wedergeboorten te doorbreken. Dit zou de honderdduizendste keer zijn, hoopt Simon, een 38-jarige Parijzenaar, in wie de oom zich nu manifesteert. De absurditeit van het mens-zijn is weer eens kernachtig en subtiel toegelicht, al speelt het sentiment hier een geringere rol dan in de volgende (al eerder in vertaling verschene…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken

Suggesties