Boek
Meertalig

Wannes Van de Velde : beeldend werk

Eric Rinckhout (auteur), Wem Cornelissen (inleider), Jan Decleir (inleider)
Overzicht van het beeldende werk van de Vlaamse muzikant, zanger, lieddichter en theatermaker Wannes Van de Velde (1937-2008).
Titel
Wannes Van de Velde : beeldend werk
Auteur
Eric Rinckhout
Inleider
Wem Cornelissen Jan Decleir
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2017
128 p. : ill.
ISBN
9789460015670 (hardback)
Plaatsingssuggestie
736.8 (SISO) Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tweetalige uitgave (Nederlands/Engels) met een overzicht van het beeldende werk van Wannes Van de Velde (1937-2008). Van de Velde was een Vlaamse muzikant, zanger, lieddichter en theatermaker. In zijn oeuvre staan volks- en protestliederen centraal, gezongen in het Antwerps, ook speelde hij folk en flamenco. In Antwerpen en Vlaanderen is hij een begrip waar het om zijn liedjes gaat, zijn tekeningen en aquarellen zijn zo goed als onbekend. Van de Velde had weliswaar de Academie van Schone Kunsten doorlopen, maar hij kwam niet naar buiten met zijn werk. Wel bleef hij het vak zijn leven lang beoefenen want: ‘…op die manier wordt het leven zinnelijker en warmer’, citaat uit de prettig geschreven en toegankelijke introductie. Net als in zijn muziek staan traditie en vakmanschap voorop. Portretten, stillevens, maar vooral de stad en rivier zijn terugkerende onderwerpen. Daarnaast is er in het verzorgde boek aandacht voor zijn grafische werk, cartoons en theaterpoppen. De uitgebreide (niet c…Lees verder

Over Eric Rinckhout

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Huisfotograaf Koen Broos

Eric Rinckhout (1956) is een Vlaams auteur en journalist.

Eric Rinckhout was tot eind 2015 cultuurredacteur bij de krant De Morgen. Hij schrijft over beeldende kunst, architectuur en literatuur. Reeds op jonge leeftijd was Rinckhout gefascineerd door Vlaams romanschrijver en dichter Willem Elsschot.

In 2006 verscheen Dwaalspoor, een roman waarin Rinckhout op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht van Elsschot uit 1946. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Rinckhout vlooide archieven uit en vond nooit eerder gepubliceerde brieven. Hij vertelde Elsschots verhaal opnieuw en ontdekte waarom Elsschot als linkse humanist Het Dwaallicht 'moest' schrijven.

Bibliografie

  • Dwaalspoor (2006, Meulenhoff-Manteau)
  • Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas (2010, De Bezige Bij Antwerpen)
Lees verder op Wikipedia