Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen

Eric Rinckhout (auteur), Luc De Koninck (verteller)
+1
Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen
×
Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen

Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen

In de reeks:
WEG serie; 115
Genre:
Reconstructie van de roman 'Villa des Roses' van Willem Elsschot, waarbij in een pension in Parijs de bewoners in uiteenlopende zaken zijn verwikkeld.
Titel
Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen
Auteur
Eric Rinckhout
Verteller
Luc De Koninck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
3:33
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Vrijdag
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alphons de Ridder publiceerde in 1913 onder zijn pseudoniem Willem Elsschot zijn debuutroman 'Villa des Roses'. Het verhaal speelt zich af in een familiepension in Parijs, 17 Rue d’Armeillé. Mevrouw Brulot regeert met vaardige hand over haar gasten. Eric Rinckhout deed onderzoek naar De Ridders verblijf in dit pension in de jaren 1906 en 1907 en schuwt het detail niet. Politiearchieven en gemeentearchieven van Parijs worden meermaals bezocht. Ook de geschiedenis van buurpanden van het inmiddels gesloopte pension worden onderzocht. Sarah Bernhardt verbleef in een kliniek ernaast. Het personage Brizard schoot zichzelf met een revolver in de mond, maar hij blijkt niet de enige zelfmoordenaar in de buurt. Rinckhout ontdekt in een dossier van een sloper drie foto’s, op een ervan zijn nog sporen van het behang en het schuine dak te zien. Allemaal triviale feiten, maar je krijgt enorm veel zin 'Villa des Roses' te gaan herlezen.

Over Eric Rinckhout

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Huisfotograaf Koen Broos

Eric Rinckhout (1956) is een Vlaams auteur en journalist.

Eric Rinckhout was tot eind 2015 cultuurredacteur bij de krant De Morgen. Hij schrijft over beeldende kunst, architectuur en literatuur. Reeds op jonge leeftijd was Rinckhout gefascineerd door Vlaams romanschrijver en dichter Willem Elsschot.

In 2006 verscheen Dwaalspoor, een roman waarin Rinckhout op zoek gaat naar het verhaal achter de novelle Het dwaallicht van Elsschot uit 1946. De openlijk erotische toon lijkt te wijzen op een publieke biecht. Rinckhout vlooide archieven uit en vond nooit eerder gepubliceerde brieven. Hij vertelde Elsschots verhaal opnieuw en ontdekte waarom Elsschot als linkse humanist Het Dwaallicht 'moest' schrijven.

Bibliografie

  • Dwaalspoor (2006, Meulenhoff-Manteau)
  • Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas (2010, De Bezige Bij Antwerpen)
Lees verder op Wikipedia