Strip
Nederlands

Het laatste kruis

Éric Stalner (auteur), Pierre Boisserie (scenarist), Siro (illustrator)
Na de dood van zijn broer Henry is Etienne meer dan ooit van plan de oorsprong van het kruis te achterhalen. Er komt eindelijk een eind aan de omzwervingen van Etienne. Hij ontdekt het geheim van zijn familie, de Cazenacs. Dit betekent ook de laatste aflevering van een familiegeschiedenis, waarin spionage de rode draad is. Een slot waarin alle beloftes worden ingelost.
Titel
Het laatste kruis
Auteur
Éric Stalner
Scenarist
Pierre Boisserie
Illustrator
Siro
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La dernière croix
Uitgever
[Brussel]: Dargaud Benelux, 2009
48 p. : ill.
ISBN
9789085581048 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Het laatste kruis bereikt de indrukwekkende stripserie 'Het Kruis van Cazenac' haar einde. De hele reeks startte in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog en draaide oorspronkelijk rond de moeilijke relatie tussen de broers Henri en Etienne Cazenac. Waar de familiegeschiedenis aanvankelijk louter gestoffeerd met oorlogs- en spionage-intriges werd, focusten de albums zich hoe langer hoe meer op Etienne, die een sjamaan blijkt te zijn. Sjamanisme is een verzamelbegrip voor een leer uit diverse oude culturen. Die veronderstelt dat de wereld bevolkt wordt door onzichtbare geesten die ons leven beïnvloeden. Etiennes sjamanistische teken is de beer ? en ook al verzet hij zich lange tijd tegen zijn aard ? geregeld komen zijn bovennatuurlijke krachten naar boven. Naast hem zijn er ook een wolf, een adelaar en een tijger in het spel en elk van hen heeft één kruis.

Het tiende deel, Het laatste kruis, speelt zich af in de VS in 1928. Het komt na al die jaren nog tot e…Lees verder
Laatste deel van een historische stripserie die tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog speelt, maar die daarnaast sjamanistische elementen bevat. Centraal staan vier kruisen die samen het geheim van de gegoede familie Cazenac vormen. Na de dood van zijn broer Henry in het vorige deel is Etienne meer dan ooit van plan het geheim te ontsluieren. Hij heeft nu duidelijkheid over de identiteit van zijn moeder, die in de Verenigde Staten woont. Zij zou het laatste kruis bezitten: het kruis van de Adelaar. Maar de vijanden van de familie, die nationaalsocialistische sympathieën hebben, zijn ook actief en willen de vier kruisen in handen krijgen. Daarbij schrikken zij nergens voor terug. Zullen Etienne en zijn helper Azouz nog op tijd zijn? Ingekleurd stripverhaal in realistische stijl; veel aandacht voor de historische situering; veel tekst; vrij sombere kleuren; speelse lay-out; filmisch van invalshoek; spannend verhaal; bovennatuurlijke elementen; bevat geweldscènes. Kennis van vo…Lees verder

Suggesties