Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het ritsloze naspel

Erica Jong (auteur), Annemarie Lodewijk (vertaler)
De 60-jarige Vanessa gaat op zoek naar seks en avontuur en wordt daarnaast geconfronteerd met onder meer de dood van haar ouders.
Titel
Het ritsloze naspel
Auteur
Erica Jong
Vertaler
Annemarie Lodewijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fear of dying
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2022 | Andere uitgaves
304 p.
Verschijningsdatum
01-01-2022
ISBN
9789044354287 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vanessa (60) is voormalig actrice, dochter, echtgenote, moeder en ze wordt oma. Ze beleeft te weinig en gaat op een sekssite op zoek naar seks en avontuur. De verslagen hiervan zijn humoristisch en soms hilarisch. Tegelijkertijd glijden haar ouders af van ziekte naar dood. Dit proces is indringend, aangrijpend en onverbloemd beschreven, evenals de verslaving van haar dochter, de hartoperatie van haar man en de dood van haar hond. De auteur neemt ook de gelegenheid tot terugblikken en bespiegelingen. Deze enthousiast ontvangen roman wordt wel het spirituele vervolg genoemd op ‘Fear of flying’, 1973 (Nederlandse titel: ‘Het ritsloze nummer’), destijds sensatie veroorzakend en het feminisme van de tweede golf ondersteunend. De expliciete zoektocht naar seks van hoofdpersoon Isadora uit 'Het ritsloze nummer' (in ‘Het ritsloze naspel’ een gids voor Vanessa) zorgde voor bevrijding van remmingen en was een verklaring van onafhankelijkheid van de vrouw. De Amerikaanse schrijfster (1942) ontde…Lees verder

Over Erica Jong

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wes Washington

Erica Jong (New York, 26 maart 1942) is een Amerikaans schrijver die vooral bekend werd door haar roman Fear of Flying (Het ritsloze nummer) uit 1973. Het boek was controversieel door de houding ten opzichte van de vrouwelijke seksualiteit en speelde een prominente rol in de tweede feministische golf. Tot 2015 waren er van Fear of Flying 27 miljoen exemplaren verkocht.

Jeugd en opleiding

Jong was de middelste van de drie dochters van Seymore Mann (geboren als Nathan Weisman, overleden in 2004) en Eda Mirsky (1911 - 2012). Haar vader was een Pools-Joodse zakenman, haar moeder een in Engeland geboren kunstschilder en textielontwerper, dochter van een Russisch-Joods immigrantengezin.

Zij ging in de jaren 1950 naar de Public High School of Music and Art in New York, waar zij haar passie voor kunst en schrijven ontwikkelde. Als student aan het Barnard College redigeerde zij het Barnard Lite…Lees verder op Wikipedia